En huskekage til bankerne

Af Kim Valentin 4

 

Hvem var skyld i finanskrisen? Var det din skyld som bankkunde? Bankerne har travlt med at vaske hænder, men er det rimeligt?

I sidste uge udtalte formanden for en stor dansk bank, at finanskrisen skyldes, at du og alle andre danskere optog for meget gæld i nullerne. Udtalelsen må være sket, i et alvorligt anfald af tunnelsyn. Motivet kan selvfølgelig også være, at han ønsker at påvirke vores fælles hukommelse. Vi skal tro, at vi selv var skyld i krisen!

Tilsyneladende er holdningen bag udtalelsen, at bankernes i hvert fald ikke er skyld finanskrisen. Branchen har igen og igen forsøgt at påvirke politikere og lægmænd på samme måde. Og gentages en løgn tilstrækkelig mange gange, så bliver den sand til sidst. Men det skal ikke have lov at ske her!

Danskerne er ikke uansvarlige

Vi ser allerede erindringsforskydningen i diskussionen om afdragsfrie lån, rentetilpasningslånene og danskernes store gældskvote. Her beskyldes danskerne generelt for at være uansvarlige, når de optager lån.

Det er langt fra sandt! De fleste danskere er yderst forsigtige med at optage gæld. Det er som regel enten forandringer boligsituationen eller forslag fra banken, som får danskerne til at optage lån!

Bankernes ansvar

Rangvid-rapporten om årsagerne til vores lokale danske andel i finanskrisen, peger på gæld, som en af årsagerne. Men den peger også på mange andre årsager – heriblandt bankernes opførsel. Eller rettere – nogle bestemte bankers opførsel.

Det vil derfor klæde branchen ikke altid at pege ud i lokalet, når de taler om årsagerne til finanskrisen. Husk at, når du peger væk, så er der stadig tre fingre, der peger tilbage på dig selv. Nogle meget væsentlige årsager til finanskrisen, skal findes i den måde Fionia, EBH, Roskilde Bank og andre banker agerede i finansmarkederne.

Selvkritik

Det er altså ikke kundernes skyld, at mangel på rettidig omhu hos nogle bankledelser bredte sig til organisation og kunder. Det er tværtimod netop beviset på, at god og reel bankledelse er vigtig.

Når store systemisk vigtige banker udtaler sig om bankkrisen, må vi forvente, at netop de forstår dette. Branchen burde måske være lidt mere kritisk overfor sin egen rolle i finanskrisen. Det virker som om, køen ved håndvasken er lidt vel lang.

Årsager til krisen

Jo – vi kan ærgre os over, at reglerne for finansbranchen blev liberaliseret så meget, som det skete i nullerne. Men det fritager ikke bankerne for et ansvar. Det svarer til forbryderen, som hævder, at det var pistolens skyld, at forbrydelsen blev begået!

Jo – renten var nok for lav i store dele af nullerne. Men det forhindrede jo ikke bankerne i at tænke langsigtet!

Hvis ikke nogle banker havde handlet ufornuftigt – ja lad os bare sige det – alt for grådigt, så havde de andre forhold jo ikke været et problem!

Med venlig hilsen

Kim Valentin

Finanshuset i Fredensborg

Læs om investering, pension og privatøkonomi i ugebrevet FinansNyt. Send mig FinansNyt helt gratis

4 kommentarer RSS

 1. Af Kaj T Bundsgaard

  -

  Det er overhovedet ikke interessant hvem der har skyld. Det er ansvaret der skal placeres.

  Det helt overskyggende problem fremadrettet er nemlig, at det ikke har haft nogen konsekvenser for de ansvarlige, fordi der ikke er udpeget nogen ansvarlige.

  Der er så i øvrigt heller ikke blevet ryddet op, og der bliver det heller ikke ved vi nu.

  Signalværdien af at forbrydelse betaler sig er ganske uoverskuelig.

 2. Af Jan Milo

  -

  Hvad værre er, syntes at være den fortsatte manglende lyst hos forbrugerne til at investere tid i at opnå indsigt og forståelse for eget cash-flow, likviditetsbudget, formuepleje og pensionsformuens sammensætninger og konsekvenser heraf!
  Man lægger fortsat alle æg i samme kurv uden at stille spørgsmål(kritiske) og slet ikke spørgsmål til det man ikke helt forstår!
  Efter et langt og begivenhedsrigt liv i finansielle virksomheder, er jeg dog så naiv at tro, at jeg i løbet af 2014 kan få succes med at slå mig op som økonomisk rådgiver; nogen må da være nysgerrig efter indsigt i egen økonomi?

 3. Af En huskekage til bankerne - Finanshuset i Fredensborg

  -

  [...] Læs artiklen dec 04th, 2013 | Tags:banker, finanskrisen, Rådgiverens Blog om Privatøkonomi ALLE UDGAVER AF FINANSNYT [...]

 4. Af Kaj T Bundsgaard

  -

  Og nu skal skatteydere/kunder oven i det hele også betale de 17 milliarder EURO i bøde som bankerne har fået af EU.

  Man kunne jo i den forbindelse godt tænke sig et enkelt eller to begavede spørgsmål fra pressen. Meeeen mon ikke de også undgår det med en smule behændighed?

Skriv kommentar

Kun fornavn og efternavn bliver vist i forbindelse med kommentaren. Dog skal alle felter med * (stjerne) udfyldes

Læs vilkår for kommentarer og debat på Berlingske Tidendes websites

RETNINGSLINJER

Berlingske ønsker at sikre, at debatten på b.dk føres i en ordentlig tone, som gør det inspirerende og udfordrende for alle at bidrage og deltage. Vi efterlyser gerne klare, skarpe, holdningsmæssige stærke indlæg med stor bredde og mangfoldighed og kritisk blik på sagen. Men vi accepterer ikke indlæg, som er åbenlyst injurierende, racistiske, personligt nedgørende. Sådanne indlæg vil fremover blive slettet. Det samme gælder indlæg, der ikke er forsynet med fuldt og korrekt navn på afsenderen, men som indeholder forkortede navne, opdigtede eller falske navne.

Vi opfordrer samtidig alle debattører til at gøre redaktionen opmærksom på indlæg, som ikke overholder disse retningslinjer.

Redaktionen

Yderligere info