Få gode privatøkonomiske vaner

Af Kim Valentin 0

Ferietiden er forbi, og årsskiftet viser sig i horisonten. Det er nu, du skal se på din økonomi, hvis du vil ændre den, så det har effekt i år. Men hvordan kommer du i gang?

For et par uger siden skrev jeg om, hvordan du finder ud af, hvilke dele af din økonomi du kan forbedre. Jeg linkede til en test. Fik du ikke taget testen, så tag testen nu, inden du læser videre.

Læs bloggen Sådan forbedrer du din privatøkonomi

Hvordan kommer du i gang?

Det kan være ganske uoverskueligt at komme i gang med at arbejde med sin privatøkonomi. Hvor skal jeg begynde? Hvilken rækkefølge skal jeg gøre det i?

En rigtig god måde at organisere det på, er at ved at lave en privatøkonomisk opgavekalender. På den måde kan du fordele dine privatøkonomiske opgaver i mindre portioner hen over året.

I din privatøkonomiske opgavekalender kan du planlægge dine opgaver, når du ved, at du har tid til at gøre dem.

Se eksempel på en privatøkonomisk opgavekalender fra Finanshuset i Fredensborg.

Tømmermænd efter ferien?

For mange danskere er økonomien i denne måned mere presset end normalt. Ferien er blevet dyrere end beregnet – og så bliver der smalhals i august.

Derfor er mange ekstra motiveret for at beskæftige sig med privatøkonomien i denne måned. Så gælder det om at benytte lejligheden til at gøre noget ved økonomien, så du undgår smalhals i fremtiden.

Men faktisk er alle måneder lige gode, når det gælder om at forbedre privatøkonomien, det vigtigste er at komme i gang hurtigt. For det er lettere at lave forbedringer i en god end i en presset økonomi. Det er lettere at tjene 100.000 kr., hvis du har 100.000 i forvejen, end hvis der står 0 kr. på kontoen.

Tjek dit forbrug og find din opsparing

Et godt sted at starte, er at undersøge, hvor meget du har brugt indtil videre i år. Dit forbrug fortæller dig nemlig, hvor stor din opsparing er – og det er afgørende for, om du har balance i din økonomi på længere sigt.

Du må ikke bruge mere i dag, end du har råd til dét, du ønsker dig i morgen. Det princip skal du tænke ind i din økonomi på lang sigt – faktisk for resten af dit liv.

Gode privatøkonomiske vaner

Og så er vi tilbage til, hvordan du så rent faktisk tager fat på arbejdet med din privatøkonomi. Her kan en privatøkonomisk opgavekalender, hjælpe dig til at få struktur på opgaverne. Den viser dig, hvad du skal gøre for at forbedre de områder af din økonomi, som testen viste dig.

Det er bare med at komme i gang. Gode privatøkonomiske vaner kommer bedst tidligt, men det er aldrig for sent at få nogle flere.

Med venlig hilsen

Kim Valentin

Finanshuset i Fredensborg

 

Kim Valentin skriver hver uge om pension, formue, realkredit, og privatøkonomi i ugebrevet FinansNyt. Send mig FinansNyt helt gratis

Skriv kommentar

Kun fornavn og efternavn bliver vist i forbindelse med kommentaren. Dog skal alle felter med * (stjerne) udfyldes

Læs vilkår for kommentarer og debat på Berlingske Tidendes websites

RETNINGSLINJER

Berlingske ønsker at sikre, at debatten på b.dk føres i en ordentlig tone, som gør det inspirerende og udfordrende for alle at bidrage og deltage. Vi efterlyser gerne klare, skarpe, holdningsmæssige stærke indlæg med stor bredde og mangfoldighed og kritisk blik på sagen. Men vi accepterer ikke indlæg, som er åbenlyst injurierende, racistiske, personligt nedgørende. Sådanne indlæg vil fremover blive slettet. Det samme gælder indlæg, der ikke er forsynet med fuldt og korrekt navn på afsenderen, men som indeholder forkortede navne, opdigtede eller falske navne.

Vi opfordrer samtidig alle debattører til at gøre redaktionen opmærksom på indlæg, som ikke overholder disse retningslinjer.

Redaktionen

Yderligere info