Sådan får du mest ud af dine pensionspenge

Af Kim Valentin 1

Bestem din nedsparingsrækkefølge. Hvilken del af din opsparing du skal bruge først, når du går på pension? Det er en vigtig beslutning, der kan betyde flere hundrede tusinde kroner for dig som pensionist.

Et af de store skift, der sker i økonomien, når du går på pension, er at du går fra at spare op til at skulle bruge af din opsparing. Du går med andre ord fra opsparing til nedsparing.

Det betyder, at du skal vælge: Hvilken del af din opsparing skal du bruge af først? Frie midler, pension eller friværdien i boligen eller sommerhuset?

Her er det smartest at bruge de penge først, der giver det laveste afkast. I det regnestykke indgår omkostninger, skat og rentevilkår og ikke mindst modregning i offentlige pensioner. Hvad der er bedst er meget forskelligt fra person til person.

Hvad er din nedsparingsrækkefølge?

Det er dog muligt at lave en generel nedsparingsrækkefølge, der vil holde nogenlunde for mange. Som det fremgår nedenfor, er det afgørende, om du får modregninger i folkepensionens pensionstillæg.

Nedsparingsrækkefølge med og uden Folkepensionens pensionstillæg

Pas på renters rente

Har du et meget højt forbrug som pensionist, og er renten på dit nedsparingslån høj, så passer ovenstående nedsparingsrækkefølge ikke til dig. Det skyldes at dine renteudgifter vil akkumulere meget hurtigt pga. renters rente.

Det kan fx være tilfældet, hvis du nedsparer ved at låne i friværdien i dit sommerhus eller i andelsboligen, hvor renten typisk vil være højere end i end en ejerbolig. Det viser, hvor vigtigt det er, at du optimerer dine rentevilkår for nedsparingen.

Se oversigten over hvilken rente du kan forlange i banken

Du kan miste flere hundrede tusinde kroner alene pga. modregninger i pensionstillægget, hvis du ikke gør det rigtigt.

Har du en pensionsrådgiver, skal du altid få ham til at beregne din nedsparingsrækkefølge, inden du beslutter, hvordan du får udbetalt din opsparing.

Se min blog Sådan sparer du rigtigt op til pension

 

Med venlig hilsen

Kim Valentin

Finanshuset i Fredensborg

 

Kim Valentin skriver hver uge om pension, skat og privatøkonomi i ugebrevet FinansNyt. Send mig FinansNyt helt gratis

1 kommentar RSS

  1. Af Sådan får du mest ud af dine pensionspenge - Finanshuset i Fredensborg

    -

    [...] Læs artiklen: Sådan får du mest ud af dine pensionspenge maj 01st, 2014 | Tags:nedsparing, nedsparingsrækkefølge, pension Seneste UDGAVER AF FINANSNYT: [...]

Skriv kommentar

Kun fornavn og efternavn bliver vist i forbindelse med kommentaren. Dog skal alle felter med * (stjerne) udfyldes

Læs vilkår for kommentarer og debat på Berlingske Tidendes websites

RETNINGSLINJER

Berlingske ønsker at sikre, at debatten på b.dk føres i en ordentlig tone, som gør det inspirerende og udfordrende for alle at bidrage og deltage. Vi efterlyser gerne klare, skarpe, holdningsmæssige stærke indlæg med stor bredde og mangfoldighed og kritisk blik på sagen. Men vi accepterer ikke indlæg, som er åbenlyst injurierende, racistiske, personligt nedgørende. Sådanne indlæg vil fremover blive slettet. Det samme gælder indlæg, der ikke er forsynet med fuldt og korrekt navn på afsenderen, men som indeholder forkortede navne, opdigtede eller falske navne.

Vi opfordrer samtidig alle debattører til at gøre redaktionen opmærksom på indlæg, som ikke overholder disse retningslinjer.

Redaktionen

Yderligere info