Træt af høje omkostninger?

Af Kim Valentin 4

Finanssektoren sender regningen for finanskrisen videre til kunderne gennem høje omkostninger. Det kan betyde at du mister op mod en tredjedel af din pension. Finder du dig i det?

Har du lagt mærke til, at renten på dit banklån er steget – på trods af, at renten i samfundet er faldet? Gebyrerne er også steget, og renten på dine indlån er faldet. Det er bare blevet dyrere at være kunde i din bank efter finanskrisen.

Prøver du at få en bedre forrentning af din opsparing ved at købe værdipapirer, så tilbyder en række finansielle virksomheder at gøre det for dig – naturligvis mod betaling. Men det viser dig ofte, at den “lille” betaling spiser en stor del af din opsparing.

Finanssektoren har fejlet

Finanskrisen har med al tydelighed vist en sektor, der som helhed har fejlet. I enhver anden branche, der havde fejlet på denne måde, ville gamle virksomheder gå konkurs, når de mistede deres kunder. Nye virksomheder med nye forretningsmodeller ville tage over, hvor de gamle ikke kunne mere. I stedet sender branchen regningen videre til kunderne.

Om de skal slippe af sted med det er faktisk op til dig. Det er et spørgsmål om, hvad du finder dig i som kunde!

Omkostninger spiser din pension

Som de fleste lønmodtagere har du sikkert en pensionsordning. Betaler du mere end 0,5 % om året i omkostninger på din pension, så betaler du for meget.  Det skal du ikke finde dig i – gør noget ved det!

Det er ikke usandsynligt, at du betaler mere end 1-2 % om året og i nogle tilfælde endda en del mere. Er det tilfældet, så mister du fx 20-30 % af din ratepension inden den er udbetalt.

Den lille forskel i omkostninger får meget stor betydning for dine økonomiske muligheder i pensionstilværelsen.

Stil krav til din bank

Hvad skal du så gøre? Gå ned i din bank eller dit pensionsselskab og sig, at du ikke vil betale mere end 0,5 % om året i omkostninger. Det skal være inklusiv alle indirekte omkostninger, men eksklusiv forsikringer, som ikke skal med i regnestykket.

Hvis de ikke kan hjælpe dig med det, så skift til en billigere udbyder. Det kunne eksempelvis være en netbank eller et pensionsselskab, som tilbyder billige fonde (ETF’er).

Gør det selv

Du kan også vælge at administrer din ordning i eget depot i din bank. Bemærk at dette er noget helt andet end puljer eller private banking-ordninger eller andre former for forvaltning. I dit eget depot kan du vælge meget billige fonde eller eksempelvis uafhængige indekserede investeringsforeningsprodukter, som de eksempelvis udbydes af Optimal Pension.

Det behøver ikke være svært at gøre det billigt for dig selv – men du er måske ikke træt af høje omkostninger?

Med venlig hilsen

Kim Valentin

Finanshuset i Fredensborg

Læs om investering, pension og privatøkonomi i ugebrevet FinansNyt. Send mig FinansNyt helt gratis

4 kommentarer RSS

 1. Af claus Christensen

  -

  Som jeg forstår det, består en stor del af Optimal Pension af obligationer. Er tiden ikke forpasset for obligationer som et middel til at afbalancere porteføljen? I de sidste 20-30 år har det været fornuftigt at have en fast andel i obligationer og sælge aktier, når de var steget og aktieandelen blevet for høj og omvendt, når obligationerne var steget. Men fremover er det vel spørgsmålet, hvor meget obligationer har mulighed for at stige?

 2. Af Kim Valentin

  -

  Hej Claus

  Lav risiko går vist aldrig af mode. Det er rigtigt at ”sikre obligationer” har en meget lav rente pt. Den risikofri rente er så lav, at det ikke er interessant for mange investorer. MEN husk, hvis man søger et afkast over den risikofri rente, så er netop risikoen også derefter!

  Der er en betydelig risiko i eksempelvis aktiemarkedet pt. Nogle gange er det bedste jo at få et lille negativt afkast, hvis alternativet er et stort negativt afkast! At sprede risikoen på forskellige typer aktiver er derfor alfa og omega.

 3. Af Træt af høje omkostninger? - Finanshuset i Fredensborg

  -

  [...] Læs artiklen dec 11th, 2013 | ALLE UDGAVER AF FINANSNYT [...]

 4. Af Claus Christensen

  -

  Tak for svaret.

  Man kan dog også få en ganske god risikospredning via aktier ved at investere i forskellige sektorer, herunder sektorer, der direkte påvirkes af udviklng i ejendomspriser, råvarer mv..
  Endelig er der kedelige udbytteaktier, der minder meget om obligationer.

  I forhold til obligationer, opnår man en bedre sikring imod en eventuel fremtidig større inflation ved at investere i aktier.

  Men specielt for personer tæt på pensionsalderen, må det dog være rimeligt at sikre imod chok på aktiemarkedet ved at investere i forskellig obligationer.

Skriv kommentar

Kun fornavn og efternavn bliver vist i forbindelse med kommentaren. Dog skal alle felter med * (stjerne) udfyldes

Læs vilkår for kommentarer og debat på Berlingske Tidendes websites

RETNINGSLINJER

Berlingske ønsker at sikre, at debatten på b.dk føres i en ordentlig tone, som gør det inspirerende og udfordrende for alle at bidrage og deltage. Vi efterlyser gerne klare, skarpe, holdningsmæssige stærke indlæg med stor bredde og mangfoldighed og kritisk blik på sagen. Men vi accepterer ikke indlæg, som er åbenlyst injurierende, racistiske, personligt nedgørende. Sådanne indlæg vil fremover blive slettet. Det samme gælder indlæg, der ikke er forsynet med fuldt og korrekt navn på afsenderen, men som indeholder forkortede navne, opdigtede eller falske navne.

Vi opfordrer samtidig alle debattører til at gøre redaktionen opmærksom på indlæg, som ikke overholder disse retningslinjer.

Redaktionen

Yderligere info