5 tegn på at du skal skifte bank

Du bør tjekke, om du betaler for meget for dine ydelser i banken én gang om året. Der kan være mange penge at spare. Tjek de 5 tegn på at du skal skifte bank, og tjen årets bedste timeløn.

Skylder du banken penge, eller står der mange penge på kontoen? Uanset hvad så gælder det om at betale så lidt som muligt for de penge du låner og at få så meget som muligt for dine indlån. Derudover skal du naturligvis også regne med de gebyrer og omkostninger, der løber på i løbet af året. Alt dette kan du se på årsopgørelsen fra banken, som du modtager her i januar måned. Har du tjekket, om den allerede ligger klar i din netbank eller e-boks?

Hvorfor nøjes med en bank?

Betaler du for meget i banken?

Du bør tjekke dine omkostninger i banken med jævne mellemrum, så du kan gøre noget ved det, hvis din bank er for dyr. Prisen er vigtig, når du skal vurdere, om du får nok for de penge, du betaler for dine services i banken, men det handler selvfølgelig også om kvalitet. Er din bank ikke den billigste på markedet, men har den til gengælde bedre service, så er det godt at vide, hvor meget du betaler for den ekstra service.

For nogle år siden undersøgte jeg bankkunders grunde til at skifte bank. Det viste sig, at de ikke bare skifter bank af én enkelt grund, der skal være flere dårlige faktorer før vi vælger at skifte bank. Jeg gentager nu undersøgelsen, for at se om det stadig er tilfældet.

Er du klar til at skifte bank?

5 tegn på at du skal skifte bank

Den væsentligste faktor, når du skal vælge bank, er prisen, og den er i mange tilfælde høj. Problemet er, at alt for mange har svært ved at finde ud af, om det kan betale sig at skifte bank. Det handler om at besvare disse tre spørgsmål:

  • Hvad betaler du for de ydelser, du får i din nuværende bank?
  • Hvad koster tilsvarende ydelser i andre banker?
  • Hvad kan du forlange af din bank?

I praksis er det dog ikke så let umiddelbart at besvare disse spørgsmål. Du kan spare tid og kræfter ved at se, om du genkender ét eller flere af disse 5 tegn på, at du bør skifte bank.

  1. Du får ingen indlånsrente – eller du betaler for at have penge stående.
  2. Du betaler et årligt gebyr på dine værdipapirdepoter/private banking aftale.
  3. Du har mange af bankens egne investeringsforeninger i dit værdipapirdepot.
  4. Du betaler mere end 0,25 % for at handle aktier og mere 0,15 % for at handle obligationer.
  5. Du betaler mere end 4-5 % i rente på dit boliglån i banken

Få en bedre rente i banken

Hvad gør du hvis du betaler for meget i banken?

Betaler du for meget i banken, og vil du gøre noget ved det, har du to muligheder. Du kan konfrontere din bank og forhandle dig frem til nogle bedre priser – det er ofte muligt. Alternativt kan du finde en anden og billigere bank. Det sidste tager lidt længere tid, men er til gengæld ofte den bedste løsning.

Erfaringen viser, at der kan spares mange tusinde kroner om året, så det kan give dig en meget høj timeløn for din ulejlighed. Viser det sig, at din nuværende bank er den bedste løsning for dig, så ønsk dig selv tillykke. Du kan nu nyde den tilfredshed, det giver at vide, at du har den rigtige bank – i hvert fald det næste års tid.

Med venlig hilsen

Kim Valentin

Finanshuset i Fredensborg

Læs om investering, pension og privatøkonomi i ugebrevet FinansNyt. Få FinansNyt helt gratis