Brexit er blevet til et uværdigt exit

Når May, hendes regering og parlamentet tirsdag, vælger hvad de vil gøre, risikerer de ikke kun at miste deres EU-medlemskab, men også deres værdighed.

Storbritannien i knæ – hvor er hjælpen?

Premierminister Theresa May kan ikke beskyldes for ikke at tage kampen op. Hun har måtte kæmpe med alt og alle omkring sig, både internt i partiet og eksternt i og uden for parlamentet. Det er en håbløs kamp, som hun burde have opgivet for længe siden.

Storbritannien er i knæ og køen for at hjælpe landet ud af problemerne er ikke lang. Vi burde måske overveje om vi kan gøre noget. Briterne har godt nok selv bragt sig i denne situation, men har vi ikke et ansvar for at hjælpe en mangeårig partner? EU bør række hånden ud – den investering vil komme mange gange igen med tiden.

Mays håbløse kamp

Desværre er der nok for mange, som kan se en hurtig fordel af en svag Theresa May, et svagt Storbritannien og et uværdigt Britisk exit fra EU. Der er EU-lande, der ser store muligheder i, at London mister rollen som Europas finanscentrum. Frankfurt og Paris er klar til at kæmpe om den værdighed.

Det er tydeligt, at Labour med Jeremy Corbin i spidsen, prioriterer Mays afgang som premierminister over en værdig udtræden af EU. Lige så klart er det, at mange politikere fra Mays eget parti er drevet af egne politiske ambitioner. Det er vigtigere for dem at lægge afstand til May end at tænke på Storbritanniens omdømme. Det er en helt igennem uværdig forestilling vi er vidne til.

May er svækket. Hun har mistet støtten fra sine partifæller og befolkningen, samt respekten fra sine modstandere. I den slags tilfælde er politik ubarmhjertig og kynisk. Vælger hun ikke selv at gå, får hun kniven i ryggen af sine egne. Dette spil har ikke ændret sig siden demokratiets fødsel.

Konsekvenserne for Danmark og dig

Brexit kommer under alle omstændigheder. Der er ingen vej tilbage nu, og det betyder, at relationerne mellem Danmark og Storbritannien vil ændre sig betydeligt. Ingen EU-lande kan lave bilaterale aftaler med briterne, for det vil åbne en bagdør til EU. Det er samme problem som med grænsen til Nordirland.

Danmark får helt sikkert dårligere vilkår for eksport, direkte investeringer og udveksling af arbejdskraft. Det betyder alt andet lige lavere økonomisk vækst. Et uværdigt Brexit forværrer problemerne, når Storbritannien lukker sig om sig selv.

Du betaler regningen

Regningen lander også mange andre steder end i London, Birmingham og Manchester. København, Odense og Århus kommer til at betale deres del. Det kommer også til at påvirke din privatøkonomi, at der bliver lagt en bremse på væksten i EU og Danmark i de kommende år.

 

Med venlig hilsen

Kim Valentin

Finanshuset i Fredensborg, uafhængig økonomisk rådgivning

 

Læs Brexit er blevet til et uværdigt exit eller andre artikler om investering, pension og privatøkonomi i ugebrevet FinansNyt. Få FinansNyt helt gratis