Drop de dyre investeringsforeninger

Pas på omkostningerne i dine investeringsforeninger. Undgå aktive foreninger og private banking og puljeordninger i banken. Invester direkte i passive foreninger.

Aktiv eller passiv investering

Når du investerer gennem investeringsforeninger, er det vigtigt at skelne mellem aktiv og passiv forvaltning.

Passive investeringsforeninger følger et indeks som eksempelvis MSCI eller DOW JONES for aktier. Du opnår sandsynligvis ikke mere end markedsafkastet, til gengæld er du sikker på at få et afkast, der ligger tæt på, fordi omkostningerne i reglen er lave.

Aktive investeringsforeninger forsøger derimod at overgå markedsafkastet. De udvælger værdipapirer fra brancher, lande eller andre kriterier, der forventes at stige mere end markedsafkastet. De aktive foreninger forsøger at skabe afkast, der er så meget højere end markedsafkastet, at det mere end dækker de ekstra omkostninger, der er ved at forsøge at slå markedet.

Aktive investeringsforeninger skaber dog ikke et bedre afkast efter omkostninger end passive foreninger. Så enkelt er det… Det bekræfter langt de fleste sammenligninger mellem de to typer foreninger. Derfor kan det ikke betale sig at investere i aktive investeringsforeninger.

Det er muligt at finde eksempler på, at visse aktive foreninger i perioder har givet bedre afkast end passive, men i gennemsnit på lang sigt er det ikke muligt.

Det store flertal af danske investeringsforeninger er aktivt forvaltet. Det er bemærkelsesværdigt, når de aktive foreninger ikke performer bedre. Man skulle tro, at forbrugerne ville vælge anderledes.

Læs om Aktiv og passiv forvaltning af investeringer

Stands omkostningsmøllen

Bankerne har opbygget en forretningsmodel, hvor salg af investeringsrådgivning i private banking- og puljeordninger giver dem meget store indtægter. Det gør de ved at sælge egne produkter gennem rådgivningen.

Bankerne sælger eksempelvis deres egne investeringsforeninger, til omkostninger, der er højere, end hvad det koster at følge et indeks. De er ganske enkelt nødt til at lade forbrugerne tro, at bankens produkter, herunder de aktive foreninger, giver et højere afkast over gennemsnittet.

Det er i virkeligheden en omkostningsmølle, hvor der appelleres til den indre grådighed, hvor uerfarne og tillidsfulde kunder bliver narret. Først betaler du for en private banking-ordning, så betaler du handelsomkostningerne mm., og til slut betaler du ovenikøbet for bankens investeringsforeninger med relativt høje ÅOP. Det har stået på i årtier, ja siden bankerne blev opfundet. Sådan fungerer systemet.

Den gode nyhed er, at du selv kan gøre noget ved det. Stands omkostningsmøllen, opsig din private banking-ordning og invester i stedet direkte i billige passive investeringsforeninger.

Sådan investerer du pensionen selv

 

Med venlig hilsen

Kim Valentin

Finanshuset i Fredensborg, uafhængig økonomisk rådgivning

 

Læs  Pas på dyre investeringsforeninger og andre artikler om investering, pension og privatøkonomi i ugebrevet FinansNyt. Få FinansNyt helt gratis

One response to “Drop de dyre investeringsforeninger

Comments are closed.