Er opsvinget endelig på vej?

Tro på fremtiden er forudsætning for et økonomisk opsving. Optimisme på folkemødet og stigende forbrugertillid kan være tidlige tegn på et økonomisk opsving.

Forbrugertillid

Forbrugernes tillid til en bedre økonomi er steget næsten uafbrudt siden finanskrisen. Det viser tallene for forbrugertillid fra Danmarks Statistik. Forbrugertillid er subjektive holdninger indsamlet gennem interviews, og forholder sig ikke direkte til økonomiske faktorer. Alligevel er forbrugertilliden en troværdig og væsentlig indikator for, hvordan forbrugerne handler i den nærmeste fremtid.

Forbrugertilliden svinger meget over tid, som du kan se af Nyt fra Danmarks Statistik fra d. 19. maj.

Finanskrisen bankede forbrugernes forventninger helt i bund, men i løbet af de seneste 9 år er tilliden steget stille og roligt. Den varierer fra måned til måned, men tendensen er klar på lang sigt: Danskerne ser positivt på deres fremtidige økonomi stiger.

Er Danmark klar til opsvinget?

Optimisme på folkemødet

Jeg deltog i folkemødet i Allinge i sidste uge og benyttede lejligheden til at tage temperaturen på danskernes tillid til fremtiden. Jeg lyttede til, hvad der blev talt om i debatter og samtaler. Det er ganske vist ikke nogen videnskabelig undersøgelse, men mere udtryk for hvad jeg nåede på de tre dage jeg var på folkemødet. Mine data er de samtaler og debatter, jeg deltog i og lyttede til, samt overskrifter på arrangementer, jeg bemærkede.

Folkemødet er efter min mening et ganske godt barometer for, hvad der rører sig i samfundet. Jeg konstaterede, at ord som krise, nedtur og konkurs var fraværende. Det samme var profetierne om dommedagens snarlige komme. Til gengæld var diskussionerne præget af dagsordner, der peger fremad.

Beskyt økonomien mens du venter på opsvinget

Tro på fremtiden

Tro på fremtiden er vigtig for den permanente vækst i samfundet. Den vækst, der kommer, når virksomhederne vil investere, og de private forbrugere vil forbruge. Bedømt ud fra stemningen på folkemødet i år, er der god grund til at være optimistisk med hensyn til fremtiden.

Det stemmer godt overens med udviklingen i forbrugertilliden. Væksten er dog fortsat lav, og selvom investeringerne stiger, så er de slet ikke tilbage på samme niveau, som inden finanskrisen, hverken for virksomheder eller private. Det tyder på, vi står overfor en stigning i væksten, hvis altså troen på fremtiden holder.

Stigende vækst vil påvirke renteniveauet, ejendomspriserne og inflationen. Konsekvenserne kan dog ikke forudsiges, da Danmark jo er meget afhængig af, hvad der sker i verden omkring os.

Det bedste tidspunkt at investere i fremtiden, er i den spæde begyndelse af en højkonjunktur. Det kan meget vel være, der vi er lige nu.

Kom med på det næste opsving

 

Med venlig hilsen

Kim Valentin

Finanshuset i Fredensborg, uafhængig økonomisk rådgivning

 

Læs Er et økonomisk opsving endelig på vej? og andre artikler om investering, pension og privatøkonomi i ugebrevet FinansNyt. Få FinansNyt helt gratis