Få styr på din skat i 2016

Få styr på din skat i 2016. Snyd ikke dig selv i skat, det kan blive til mange tusinde kroner. Her er to ting, du kan gøre med det samme.

Der er en del opgaver med din skat du bør tage hånd om hvert år i marts måned. I år får du din årsopgørelsen den 14. marts, men du kan allerede ordne er par af opgaverne nu. Du kan indberette håndværkerfradrag, og du kan tjekke din forskudsregistrering for 2015.

Husk at indberette håndværkerfradrag

Du indberetter håndværkerfradrag via en særskilt portal på SKATs website. Du skal oplyse leverandørens CVR-nummer eller CPR-nummer. CVR-nummeret er typisk er angivet på fakturaen. Har du dit NemID og Fakturaen ved hånden, kan du hurtigt indberette dit håndværkerfradrag.

Læs om og indberet service- og håndværkerfradrag

Du kan indberette ydelser fra tidligere år, hvis du har glemt det.

I får et fradrag på 15.000 kr. for hver person over 18 år i husstanden. Er I to voksne i husstanden, er fradraget på 30.000. kr., svarende til 10.000 kr. mindre i skat. Der kan også indberettes for voksne børn, som bor hjemme. Er I fx to voksne, og har I to børn, der bor hjemme, mens de studerer, bliver fradraget hele 60.000 kr. for husstanden. Voksne hjemmeboende børns skattefradrag sker dog i deres egen og ikke i forældrenes indkomst.

Håndværkerfradraget er tilbage med grøn profil

Tjek din forskudsregistrering 2015

Når du tjekker din forskudsregistrering for 2015, finder du ud af, om du får en restskat, eller om du har glemt noget. De mest almindelige fejl i forskudsregistreringen sker i rentefradrag, pensionsindbetalinger, befordringsfradrag og i opgørelsen af aktieindkomst.

De seneste år er rentefradraget faldet i takt med renten i samfundet. Det kan være du har omlagt realkreditlån inden for de seneste år. Har du ikke rettet din forskudsregistrering i den forbindelse, så har dit rentefradrag muligvis været for højt, og så skal du sandsynligvis betale restskat.

Der kan være fejl i indberetningen af dine pensionsindbetalinger, eller det kan være dine indbetalinger er ændret af andre grunde. Det kan være, du er gået på pension, har skiftet job, har været arbejdsløs, eller du har måske glemt at betale ekstra ind på pensionsordningen i december, som du plejer. Er indberetningen af pensioner ikke korrekt, bør du så vidt muligt rette dem, ellers risikerer du at få en restskat.

Sparer du rigtigt op til din pension?

Du har ret til befordringsfradrag, hvis du har mere end 20 km til arbejde. Befordringsfradraget kan let løbe op i nogle tusinde kroner, så glem ikke at indberette det.

Har du ret til forhøjet befordringsfradrag?

Tjek også, om din indkomst fra aktieudbytter, salg af aktier med gevinst og salg med tab er opgivet korrekt. Det er ofte et punkt, der volder problemer, fordi der er mange tal, du skal finde frem. SKAT har en del af tallene, men vær eksempelvis opmærksom på, om tab fra tidligere år er indberettet, så du kan modregne dem i eventuelle kommende gevinster.

Planlæg skatten inden du investerer

Og tjek så din forskudsregistrering for 2016, når du alligevel er i gang, så er du godt på vej til at få styr på din skat i 2016.

 

Med venlig hilsen

Kim Valentin

Finanshuset i Fredensborg, uafhængig økonomisk rådgivning

 

Læs Få styr på din skat i 2016 og andre artikler om investering, pension og privatøkonomi i ugebrevet FinansNyt. Få FinansNyt helt gratis