Få udbetalt dine efterlønsbidrag skattefrit

Ny regel gør, at du kan få udbetalt dine efterlønsbidrag skattefrit. Kan det betale sig for dig at forlade efterlønsordningen? Sådan laver du regnestykket.

De nye regler for pensionsindbetalinger og pensionsudbetalinger, der blev vedtaget kort inden nytår, har stor betydning for, hvordan du skal planlægge din pension.

Efterløn er en af de ting, som du bør genoverveje i lyset af de nye regler. Mellem d. 1. januar og d. 1. juli har du mulighed for skattefrit at få udbetalt, alle de penge du har betalt i efterlønsbidrag i årenes løb frem til d. 22. juni 2017. På den måde kan du hente en skattefri gevinst, og spare efterlønsbidrag til A-kassen fremover.

Modregning i efterlønnen gør, at mange, der er født efter 1. januar 1956 (der er andre regler for dem der er født før), har begrænset eller ingen fordel ved at være i efterlønsordningen. Du risikerer, at modregningerne bliver så store og efterlønsudbetalingerne så små, at du ligefrem taber penge på at betale til ordningen.

Undgå modregning i efterløn og pensionstillæg

Kan efterlønsordningen betale sig for dig?

Om efterlønsordningen kan betale sig for dig, er et forholdsvis kompliceret regnestykke. Som udgangspunkt kan du ikke få efterløn, hvis dine løbende modregningspligtige pensionsudbetalinger er større end ca. 352.000 kr. om året, da udbetalinger modregnes med 64 %.

Sumudbetalinger eller ikke livsvarige ydelser, der ikke udbetales, får du også modregnet med 4 % af depotværdien.

Har du som de fleste en pensionsordning, skal du opstille dette regnestykke:

Udbetalinger fra efterløn (efter modregning og skat)?

minus Fremtidige efterlønsbidrag efter skat

minus Skattefri udbetaling (efter de nye regler) af allerede betalte efterlønsbidrag

= Gevinst eller tab ved at blive i efterlønsordningen

Hvis du vil bevare muligheden for at benytte seniorjobordningen, skal du blive i efterlønsordningen. På den måde er der et element af forsikring i dit efterlønsbidrag. Derfor kan du, hvis du kun har et mindre tab i regnestykket, vælge at fortsætte dine indbetalinger og blive i efterlønsordningen.

Det hurtige svar

Har du sparet mere end 4,5 mio. kr. op, når du går på pension, har du sandsynligvis en fordel af at forlade efterlønsordningen. Har du 3,5 mio. kr., skal du få din rådgiver til beregne, om du skal blive eller forlade efterlønsordningen. Dine individuelle forhold påvirker regnestykket meget, så tag ovennævnte grænser med mere end ét gran salt.

Lad os sige, at værdien af dit skattefradrag udgør 30 % af din indkomst og du eksempelvis har betalt 100.000 kr. i efterlønsbidrag. Det betyder, at du sparer ca. 30.000 kr. i skat ved den skattefri udbetaling. Det beløb er sikkert værd at tage med i dine beregninger.

Begynd med at se dine depoter og udbetalinger på pensionstidspunktet på www.pensionsinfo.dk.

 

Få svar på, hvad er bedst for dig: Skal du blive i efterlønsordningen eller få udbetalt dine efterlønsbidrag i 2018?

 

Med venlig hilsen

Kim Valentin

Finanshuset i Fredensborg, uafhængig pensionsrådgivning

 

Læs Få udbetalt dine efterlønsbidrag skattefrit og andre artikler om investering, pension og privatøkonomi i ugebrevet FinansNyt. Få FinansNyt helt gratis

 

11 responses to “Få udbetalt dine efterlønsbidrag skattefrit

 1. jeg vil gerne vide, hvis man er født før 1956 (1954) – kan de så betale sig at få udbetalt efterløn inden 22.6. 2018 ?

  mvh
  Else

 2. Jeg synes det er meget svært, at afgøre hvad der kan betale sig ift. den skattefri udbetaling af efterlønsbidragene, så jeg håber på et godt råd fra Kim Valentin.

  Jeg kan få ca. 35.000 udbetalt i efterlønsbidrag. Hvis beløbet hæves vil jeg opspare dem i frie midler(aktier) og løbende foretage minimum samme indbetaling som til efterløn.

  Jeg forventer ikke at få brug for senior-jobordningen.

  Jeg har idag ca. 400.000 på private pensioner((50%)rate- og (50%)alderspension), som kan udbetales fra jeg er 60 år(2007 ordning).

  Ca. 100.000 på en arbejdsgiver alderspension.

  Jeg har ca. 32 år til efterlønsalderen.

  Jeg forventer at indbetale det maksimale beløb på alderspensionen indtil pensionsalderen(henholdsvis 5.100 og 46.000(sidste 5 år). I alt ca. 378.000(+beløbsreguleringer) som løbende vil blive investeret i aktier.

  Jeg forventer at indbetale minimum 60.000 årligt på en arbejdsgiverpensionsopsparing årligt. I alt ca. 2,1 million plus afkast.

  Jeg tror umiddelbart bedst det kan svare sig at melde sig ud, men jeg vil meget gerne have det bekræftet.

  Med venlig hilsen

 3. Jeg betragter efterlønsordningen som en forsikring mod at stå uden forsørgelse, når jeg bliver ældre.
  Det er desværre ikke mit eget valg, om jeg vil arbejde til pensionsalderen. Hvis ikke arbejdsgiverne er interesserede lige meget hvor faglig skarp jeg er, kan jeg ikke gøre noget ved det. Det er deres valg eller fravalg.
  Jeg kunne også risikere at være småsyg – f.eks. efter en kræftsygdom eller blodprop. Nu om dage er det jo stort set umuligt at få førtidspension eller flexjob, og et ressourceforløb kan jo nærmest tage livet af en. Så jeg ser efterløn og seniorjob som en værdig måde at komme ud af arbejdsmarkedet på og i det mindste få en lille indtægt.

 4. Hej Peter
  Det kræver en beregning at svare på dit spørgsmål. Jeg foreslår derfor, at du spørger din rådgiver.
  Bedste hilsner
  Kim

 5. Hej Anne
  Tak for din kommentar. Jeg forstår din overvejelser.
  Desværre risikerer du at stå uden forsørgelse, fordi modregningen i efterlønnen bliver stå stor, at det ikke kan betale sig spare op.

  Jeg foreslår derfor, at du får lavet en beregning inden du beslutter dig, om du skal blive eller forlade efterlønsordningen.

  Bedste hilsner
  Kim

 6. Hej igen,

  Nu har jeg som (ufrivillig) free lancer slet ikke de store pensionsopsparinger, som du opererer med.
  Så nej – jeg vil ikke blive fuldt modregnet.
  Og med efterlønsordningen har jeg fortsat mulighed for et seniorjob, såfremt arbejdsgiverne vrager mig. Interessen for at ansætte personer i 60’erne er yderst begrænset.

 7. Hej Anne
  Ok i bloggen præciserer jeg, at man skal have store pensioner for at overveje at droppe efterlønnen. Det virkede bare som om, du var usikker på om det gjaldt for dig.
  Bh. Kim

 8. Hej igen,

  Jeg var ikke usikker på, om efterløn kan betale sig for mig. Du må forveksle mig med en anden.
  Mit råd er, at med mindre du har en gigantisk pensionsformue eller anden formue, skal du holde fast i efterlønnen alene pga seniorjobordningen.
  Når jeg læser om planlægning af de sidste år på arbejdsmarkedet, står det altid som en forudsætning, at man kan få arbejde. At det altid er en mulighed. Men det er ikke ens eget valg. Her er arbejdsgiverne benhårde og frasorterer ældre ansøgere. Eller fyrer dem konsekvent som staten gør. Det aspekt skal I rådgivere huske at få med.

 9. Hej Anne
  3,5 mio. kr. er en helt almindelig pensionsformue for rigtig mange i Danmark om 10 og 20 år …. det er arbejdsmarkedspensionerne, som slår igennem.

  Hvis det er forsikringselementet som du ser på med seniorjobordningen så er er rigtig, at denne del kan fastholde mange i efterlønsordningen, selv om det økonomisk ikke er rentabelt. Det er naturligvis altid vigtigt at have med i overvejelserne både som privat og som rådgiver. Det er meget individuelt, hvad folk vælger der.

  Vær opmærksom på, at du ikke kan få efterløn, hvis du er syg, når du skal overgå til efterlønsordningen.

  Det er ikke min opfattelse, at det er svært at få job som 60-62-årig sådan helt generelt set. MEN det kan mange gange være svært at tjene det samme, som man gjorde som 55-årig, og det er mange gange det, som man skal vænne sig til. Men alt er meget individuelt, og jeg forstår dit valg, når du tilmed ikke har pensioner i den størrelsesorden, jeg beskriver i bloggen.

  Mvh.
  Kim

 10. Hej igen,

  Det mine indlæg fokuserer på, at den voldsomme forringelse af velfærden, når du er syg eller har et mindre godt helbred. Du er for syg til at få dagpenge, men kommunen mener at du er for rask til førtidspension. Du kan blive slæt igennem det ene formålsløse ressourceforløb efter det andet, der reelt ikke bibringer andet end at stresse dig voldsomt i en situation hvor du behøver ro.

  Det tror jeg, at du og andre der lever i toppen af samfundet, slet ikke har fundet ud af. Og derfor skal I være meget varsomme med hvordan I rådgiver andre.

 11. Hej Kim

  Jeg vil høre om man kommer i klemme når man er på kontanthjælp.?
  Hvis man siger ja til at få sit efterlønsbidrag udbetalt?

  Mvh Marianne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *