Færre konkurser kan være enden på krisen

Tegn på bedring i økonomien. Antallet af konkurser var i 2013 tydeligt lavere end, den har været de foregående 4 år. Er krisen så forbi?

Da Finanskrisen viste sit ubehagelige ansigt i 2008, steg antallet af konkurser med raketfart som noget af det første. Det gjaldt næsten alle brancher, og virksomhedsdræberen var manglende likviditet.

Virksomhederne kunne pludselig ikke gå i banken og låne, når de havde behov for kredit. Bankerne manglede nemlig penge på hylderne. Og en virksomhed uden likviditet lever ikke længe i en finanskrisetid.

Konkurser skaber fornyelse

Som udgangspunkt er det sundt, at der bliver ryddet op en gang imellem. De mindre gode virksomheder lukker eller går konkurs, og det giver plads til nye idéer. Lidt som når en skov er brændt.  Der bliver sort og tomt, men det varer ikke længe, før nye små grønne skud dukker op i skovbunden. Det er disse små grønne skud, som giver fornyelse og vækst i fremtiden.

Kreditværdighed i en krisetid

Når en virksomhed låner penge, bedømmes den groft sagt på tre ting – egenkapital, likviditet og indtjeningsevne. Kreditværdigheden afhænger af, hvor gode tal virksomheden har på alle tre parametre.

Normalt kræves der gode tal på alle tre områder, men i en højkonjunktur er det som regel muligt at skaffe lån og kreditter, hvis bare indtjeningsevne eller egenkapital er god. I en krise kan det blive umuligt at skaffe penge selv for virksomheder med gode tal på alle tre parametre.

Det skete i mange tilfælde i periode 2008 til 2013. Selv gode virksomheder måtte dreje nøglen om, og nye har slet ikke kunnet starte op. Og det er ikke sundt – det svarer til, at de små grønne skud tørrer ud og dør.

Nye tal giver håb

Derfor er det et rigtig godt tegn, hvis antallet af konkurser nu for alvor er på vej ned. De seneste tal fra Danmarks statistik viser, at antallet af konkurser i 2013 lå 23 % under antallet i 2009. Vi er stadig ikke nede på niveauet før finanskrisen, men en meget stor del af de virksomheder, som lukkede i 2013, var virksomheder med lille omsætning og få ansatte.

Det er godt, fordi disse konkurser så ikke trak andre med sig. Konkurser har det nemlig med at sprede sig som ringe i vandet. En konkurs kan trække flere med sig fordi andre virksomheder mister penge i den konkursramte virksomhed.

Interessant nok viser tallene også, at faldet i antallet af konkurser er procentvis større vest for Storebælt end øst for. Men det er i denne sammenhæng mindre vigtigt, hvor konkurserne er, når blot det samlede antal falder.

Hvornår er vi ude af krisen?

Det kan også være, at udviklingen er udtryk for at bankerne igen har fundet deres ben i kreditvurderingen af virksomhederne. Det har i lange perioder været meget svært at finde en bank, der ville låne penge til virksomheder, som ikke selv nærmest havde penge i kassen i forvejen.

Det har været endnu sværere for nye virksomheder at låne penge. Og det har været meget svært at skifte bank, hvis man var landmand, detailforretning eller virksomhed inden for byggefagene – og det er det stadigvæk.

Hvis faldet i antallet af konkurser fortsætter i 2014, så er det dog et så godt tegn, at vi må forvente, at bankernes kreditprocesser er helt normaliseret i 2015-2016. Og så er der mulighed for, at vi langt om længe er endeligt ude af krisen.

Med venlig hilsen

Kim Valentin

Finanshuset i Fredensborg

Læs om investering, pension og privatøkonomi i ugebrevet FinansNyt. Send mig FinansNyt helt gratis

2 responses to “Færre konkurser kan være enden på krisen

  1. Som udgangspunkt er konkurser noget skidt. Måske er det rigtigt at det giver muligheder for nogle nye spillere, men der er altid nogen i en konkurs som kommer i klemme og får ødelagt deres liv. Nogle tager det så tungt at de tager sig af dage. Det kan man se på selvmordsstatistikken. Der er flere selvmord i krisetider.

Comments are closed.