Giv dine penge til børn og børnebørn

Har du mere, end du har brug for som pensionist? Giv dine penge væk og lad børn og børnebørn få gavn af pengene, mens du lever. Det gør arven mere værd.

Tal økonomi med familien

”I pengespørgsmål har alle samme religion”. Sådan sagde Voltaire for et par århundreder siden. Voltaires pointe stemmer præcist med mine egne erfaringer. Ikke desto mindre kan det være rigtigt svært at tale om pengesager med andre, især sin egen familie. Alligevel kan det være værdifuldt at gøre forsøget.

Giv penge du ikke har brug for væk

Måske kan nogle af dine penge gøre bedre gavn hos dine børn eller børnebørn. Det kan oven i købet være, at du og dine arvinger kan slippe for noget af arveafgiften, ved løbende at give penge som årlige gavebeløb til børn og børnebørn.

Det kræver dog, at du har et godt overblik over, hvor mange penge du har, og hvor mange du har brug for fremover.

Du bør som udgangspunkt ikke forære penge væk, hvis du ikke kender dine behov og ønsker om forbrug i resten af dit liv. Du har også brug for at vide, hvordan din formue udvikler sig ud fra rationelle forventninger om afkast og risiko. Endelig skal du have plads i økonomien til reserver.

Stil betingelser for gaver

Når du har afklaret, om du har penge nok til at forære nogle af dem bort, kan du overveje om, du vil stille betingelser for gaven. Måske frygter du, at pengegaver bliver brugt hurtigt og letsindigt, uden varig nytte. Det kan også være, at du vil sikre dine egne børn og børnebørn, men ikke deres ægtefæller.

For at sikre pengegaven, kan du eksempelvis give den som særeje. Du kan også vælge at give pengene som indbetaling til en pensionsordning eller ved at indfri et lån. Reglerne for at give gaver kan virke rigide, men du kan omgå de stive rammer ved at lave et gældsbrev for beløb, der overskrider det gaveafgiftsfrie beløb.

Få oversigten over, hvor meget du kan give uden gaveafgift

Du kan oprette anfordringsgældsbreve eller familielån uden rente og afdrag. På den måde kan pengene flyttes så hurtigt, som du ønsker det, og så kan du på længere sigt vælge årligt at gavegive inden for rammerne af reglerne. Skulle der være restgæld på gældsbrevet tilbage, når du dør, indgår det blot i boet.

Giv pengene nu

Ved at give dine penge væk mens du lever, kan de blive meget mere værd for dine børn og børnebørn, end for dig selv. Det skyldes især renters rente-effekten. Jo længere tidshorisont for investeringen, desto flere penge er der i sidste ende.

Jeg vil eksempelvis foreslå dig, hvis du har råd, at give dine børnebørn en aldersopsparing (pensionsordning) som gave, når de fylder 18 år. Du kan give 5.100 kr. om året til hvert barnebarn.

Det giver dem en skattemæssigt meget gunstig opsparing, der ikke umiddelbart kan bruges til tant og fjas. Pengene er som udgangspunkt bundet til de kan udbetales som pension. Det er dog muligt at hæve pengene før tid mod at betale en stor strafafgift.

Der er sandsynligvis løsninger, der tilgodeser dine ønsker som giver, og samtidig skaber et bedre finansielt resultat, når du giver midler videre til de næste generationer.

Med venlig hilsen

Kim Valentin

Finanshuset i Fredensborg, uafhængig økonomisk rådgivning

 

Læs Giv dine penge til børn og børnebørn og andre artikler om investering, pension og privatøkonomi i ugebrevet FinansNyt. Få FinansNyt helt gratis

4 responses to “Giv dine penge til børn og børnebørn

 1. Hvorfor skriver I ikke om, at børn på samme måde kan give pengegave til deres forældre !! Mange ved det ikke, min tidligere revisor og min bankkontakt vidste det ikke.
  Mvh
  EMHJ

  1. Hej Else Marie

   Det er rigtigt at det gælder begge veje, men det sker dog sjældent, med mindre forældrene ikke har penge til at dække deres behov.

   Man kan altså sige at overførsler fra forældrene til børnene er formuedrevet, mens gaver den anden vej ofte er forbrugsdrevet.

   Tak for din kommentar.

   Venlig hilsen
   Kim

   1. Ja typisk en boligformue som de selv har generationsstjålet fra både børn og børnebørn. Men bare det bliver i familien, så er alle jo glade – Eller hvad?

 2. Det er godt at give. Der intet ondt ved give. Gode mennesker giver de râdig kan beholde ders brok.

Comments are closed.