Har du pensionsopsparing til at blive 120 år?

Vi bliver ældre – det første menneske, der bliver 200 år, er allerede født. Hvad betyder det for din pensionsopsparing – har du råd til at blive 120 år?

Måske bliver du 120 år

Børn født i dette årtusinde kan blive meget gamle – meget ældre end vi før har set. Eksperter som Stuart Kim fra Stanford University hævder, at det første menneske, der bliver 200 år, er allerede født. I dag er rekorden 122 år. Stuart Kim anfører, at der ikke er noget i generne, der forhindrer mennesker i at blive meget ældre. Nogle af dem, der i dag er i 50’erne, bliver betydeligt ældre – måske 150 år. Tiden vil vise, om han har ret.

Hvordan påvirker det din opsparing, og hvornår du kan gå på pension, hvis det bliver almindeligt at blive 110 eller 120 år? Det er muligt at blive så gammel med tidens sundere livsstil og udviklingen på sundhedsområdet.

Læs om Stuart Kims forskning om aldring (på engelsk)

Høj levealder stiller krav til din pension

Det er svært at forestille sig, at pensionsalderen kan blive ved med at være 70 år i lyset af denne udvikling. I Danmark har vi da også indekseret Folkepensionsalderen, så den stiger i takt med den gennemsnitlige levealder. Er du født efter 1970, ved du ikke præcis, hvornår du har ret til Folkepension. Danmark er dog indtil videre det eneste land i verden, der har taget denne konsekvens.

Selvom vi muligvis lever til vi er 110 eller 120 år, er det jo ikke sikkert, at vi kan arbejde til vi bliver 85 eller 90. Men det er typisk sådan, pensionsordningerne er indrettet. Du kan ikke regne med at gå på pension som 67-årig og have 50 år på pension med fuld finansiering af dit forbrug fra dine pensionsordninger. Det er kun de færreste beskåret, sådan som pensionssystemet er skruet sammen i dag.

Uendelig pension

Derfor er vi nødt til at ændre den måde vi sparer op på inden for de næste 10 til 30 år. Den måde vi sparer op på, skal indrettes efter, at vi arbejder længere end til vi fylder 70. Balancepunktet er, hvor lang tid du skal spare op, inden du kan leve af renter og afkast af din formue. Når du passerer det punkt, kan du i princippet leve uendelig lang tid på pension, hvis du vil.

De fleste danskere har lang vej hertil. I dagens finansielle marked, kan du ikke regne med samme afkast af formuen i gamle dage. Væksten er lav, og den risikofri rente endnu lavere – under 1 %. Kombinationen af lav rente, længere forventet levetid og høj risiko på finansmarkedet betyder, at du skal spare mere op eller forbruge mindre for at nå dit balancepunkt.

Hvor meget skal du spare op til pension?

Det gamle regnestykke skal revideres

Er dine leveomkostninger 400.000 kr. om året, og regner du med at leve 25-30 år som pensionist, er dit opsparingsbehov 10-12 mio. kr. Da afkastet af din formue betaler en del af regningen, kan du nøjes med ca. 2/3 af dette beløb, når du rammer pensionsalderen (EFTER SKAT). Her tager jeg højde for, at forbruget typisk er lavere de sidste år.

I dag skal du, hvis du er i en almindelig dansk familie (par) spare 6-8 mio. kr. op efter skat for at leve, som du vil i pensionstilværelsen med nævnte forbrug.

Det regnestykke kommer jeg og andre økonomier til at revidere, når gennemsnitslevealderen stiger betydeligt. Problemet med at have tilstrækkelig opsparing til en højere levealder kommer med sikkerhed til at udfordre de unge generationer, der er født efter årtusindskiftet.

3 trin til den bedste pensionsordning

 

Med venlig hilsen

Kim Valentin

Finanshuset i Fredensborg, uafhængig økonomisk rådgivning

 

Læs Har du pensionsopsparing til at blive 120 år? og andre artikler om investering, pension og privatøkonomi i ugebrevet FinansNyt. Få FinansNyt helt gratis