Historisk lang vækst – hvornår slutter det?

Dansk økonomi er i en historisk lang vækstperiode. Der er grænser for hvor længen væksten kan fortsætte. Se mit gæt på hvornår konjunkturen vender.

Længste periode med vækst i 50 år

Dansk økonomi er vokset støt siden finanskrisen. Vi har haft den længste periode med uafbrudt økonomisk vækst de seneste 50 år.

Væksten har været højere i andre vækstperioder, men fordi inflationen har været meget lav, har realvæksten været relativt stabil de seneste 8-10 år. Det er ikke sjovt med en vækst på 10 %, hvis inflationen er 20 % og dine penge bliver mindre værd hvert år. Det var sådan, det var, efter kartoffelkuren i 80’erne.

Se Danmarks BNP og vækst fra 1966 til 2018

Store forskelle på vækst i Danmark

Figuren tegner et lidt andet billede end den gængse forståelse, at væksten er gået Danmark forbi i perioden. Men væksten er fordelt meget ujævnt over landet. Nogle områder som Lolland-Falster, Sydfyn og Vestjylland er endnu ikke tilbage på niveauet fra før finanskrisen. Andre steder, især i de store byer, har væksten været solid.

Tager vi udviklingen i boligpriserne som udtryk for væksten i de enkelte områder, har 22 kommuner (med mere end halvdelen af befolkningen) god vækst. De resterende 76 kommuner har enten uændret eller negativ vækst.

Tegn på aftagende vækst

Hvornår kommer lavkonjunkturen?

Den historisk lange periode med vækst er forventelig efter en historisk dyb finanskrise, men der er grænser for, hvor længe højkonjunkturen kan fortsætte. Ud fra denne mekaniske logik, må vi forvente et fald i konjunkturen inden for 1 til 2 år.

Det er dog kun et gæt – om end et kvalificeret et af slagsen, men alligevel et gæt. Brug det til at reflektere over, om du har den rigtige risiko i din privatøkonomi. Det er altid fornuftigt at være ekstra forsigtig med privatøkonomien i den lange ende af en højkonjunktur.

Hvornår stopper aktiefesten?

Med venlig hilsen

Kim Valentin

Finanshuset i Fredensborg, uafhængig økonomisk rådgivning

Læs Historisk lang vækst – hvornår slutter det? eller andre artikler om investering, pension og privatøkonomi i ugebrevet FinansNyt. Få FinansNyt helt gratis