Hvor kommer væksten i verden fra i år 2030?

Hvad skal du investere din opsparing i om 10 år? Udviklingen går hurtigt i verden, og det er ikke alle brancher, som ser ud til, at de vil være der om 10-20 år.

Vi er alle blevet mere konjunkturfølsomme i privatøkonomien de seneste 10 år. Udviklingen af teknologi og nye metoder gør mange af de gamle uddannelser forældede. Samtidig vil historisk gyldne forretningsmodeller hurtigt visne, når forbrugerne kan ændre adfærd på en eftermiddag. Det er derfor vigtigt at være forandringsparat – og forandringsskabende i sin egen privatøkonomi.

Ser vi 10-20 år frem, vil hastigheden, hvormed vi ændrer verden, ikke være faldet. Du må derfor regne med, at du skal have flere reserver i privatøkonomien, som tiden går. Usikkerheden kommer til primært at ligge på din indtægt, og derfor vil de fleste rationelle forbrugere reagere ved at binde sig med færre faste udgifter.

Desuden bør din investeringsstrategi for din opsparing – eksempelvis pensionsmidler eller frie midler – være mere diversificeret. Du skal med andre ord have flere typer aktiver, i flere markeder og i flere brancher.

Kina sender aktier i rødt – større nedtur på vej?

Fremtidens adfærd

Kriserne i verden vil også potentielt blive dybere og effekten på vores samfund mere fundamental.  Du må acceptere, at en uddannelse måske ikke længere vil være nok. Du vil være under uddannelse hele dit liv. Det vil også være et længere arbejdsliv, du vil kigge på – altså flere år at spare op i. Du har også udsigt til længere tid på arbejdsmarkedet, og derfor også flere år til at spare op.

Gamle industrier vil dø og nye kommer til. Sådan har det altid været, men nu går det bare hurtigere. Vækstindustrier vil kunne skabe store formuer. Når forbrugeradfærd ændrer sig hurtigt, vil nye industrier/brancher kunne blomstre hurtigt.

Indtjeningen i virksomhederne vil også kunne variere meget på relativ kort tid. Netop den fremtidige indtjening er basis for at vurdere, hvad en aktie skal koste i aktiemarkedet.

Pas på disruption i dine investeringer

Fremtidens marked

Der er lang tid til 2030, så det drejer sig ikke om, hvordan du skal investere i morgen. Det handler mere om at få øjnene op for, at verden kan se helt anderledes ud om 10 år. I hvert fald kan forholdene i de finansielle markeder have forandret sig væsentligt. Den næste lavkonjunktur og krise vil afgøre, hvor meget der kommer til at ske.

Her er 4 brancher i positiv udvikling, og 4, hvor vi må forvente store ændringer af forretningsmodeller, og endelig 4 i dødskamp:

Positiv

 • Sundhedspleje og medicin/velfærdsydelser
 • Sikkerhed/IT
 • Automation/robotteknologi
 • Recyling

Neutral

 • Bankvirksomhed
 • Transportsektor (fly, taxa, bil og søfart)
 • Energisektor (den grønne omstilling)
 • Underholdning

Negativ

 • Detailhandel
 • Nyhedsmedier
 • Forlag
 • Den grafiske branche

 

Hvad skal du have med i dine overvejelser?

Når du tilrettelægger din langsigtede investeringsstrategi, skal du altså tage højde for, at disse ændringer sker konstant, men med store spring når kriser kommer og går. Kapitaliseringen af virksomhederne vil blive afgørende for overlevelsen og lige som du skal have flere reserver, så vil virksomheder med stor gearing eller en tung finansiering uden tilstrækkelig egenkapital hurtigere knække halsen.

Der er nemlig generelt 3 dele som kan ødelægge en virksomhed – ringe indtjening, dårlig likviditet eller for lille egenkapital. Normalt skal der 2 af disse dele til at lukke en virksomhed på kort sigt, men i den verden vi kigger frem på, så vil en virksomhed med utilstrækkelig ledelseskraft kunne lukkes relativ hurtig, hvis blot en af delene er til stede.

Så hård må vi forvente at fremtidens konkurrence vil blive, og den risiko skal du minimere i din investeringsstrategi over de næste år.

Den rigtige risiko i porteføljen

 

Med venlig hilsen

Kim Valentin

Finanshuset i Fredensborg, uafhængig økonomisk rådgivning

 

Læs Hvor kommer væksten i verden fra i år 2030? eller andre artikler om investering, pension og privatøkonomi i ugebrevet FinansNyt. Få FinansNyt helt gratis