Hvornår stopper aktiefesten?

Siden årsskiftet er aktiekurserne steget mere, end de faldt i 2018. Det er udtryk for optimisme, men det kan jo ikke blive ved. Hvornår falder det igen, og er det vigtigt for dig?

Det var de defensive aktier, som klarede sig bedst i 2018, hvis man altså kan sige bedst, når de fleste indeks sluttede i minus. De cykliske aktier fik store slag sidste år, og aktier i emerging markets var helt elendige. Det er dog ændret i de første måneder af 2019.

Aktierne er bare steget og steget i år. Det viser ikke noget om investering i aktier, vi ikke allerede vidste på forhånd, men det bekræfter, at du skal tænke langsigtet, når du investerer i aktier. Det viser også, at du ikke må sælge i panik, når aktier falder i værdi. Du skal bare sørge for, at din risiko ikke er for høj.

Trumps handelskrige

Vi er i slutningen af en højkonjunktur, hvor de danske og vesterlandske vækstrater vel at mærke har været unormalt lave. Med faldende vækst i østen og handelskrige med udspring i Trumps ny-protektionistiske politik, er udsigten til bedre makroøkonomiske indikatorer ikke særlig gode.

På den baggrund er stigningen i aktiekurserne i 2019 lidt ulogiske, men det er nok et resultat af en overreaktion i markedet i december 2018. De første signaler på handelskrigen mellem Kina og USA, har i 2019 også været, at der kunne komme en snarlig løsning. Aktiekursstigningerne bliver dog nok ikke ved, for virksomhederne har faldende overskud de fleste steder. I Tyskland er produktionen eksempelvis næsten gået helt i stå, hvilket efterlader et vækstmæssigt energiforladt Europa tilbage på perronen.

Kina sender aktier i rødt – større nedtur på vej?

Hvad sker der i resten af 2019?

Der er tre faktorer, som er vigtige for den fortsatte udvikling i 2019. Samlet set er den finansielle risiko i markederne dog meget stor, og vi kan forvente store variationer i markedspriser og kurser på kort sigt. Aktier er for dig med is i maven eller en præcis langsigtet strategi.

De tre vigtigste faktorer for udviklingen fremover er disse:

Væksten i Kina

Hvis væksten i Kina fortsætter med at falde, kommer der pres på signalerne om en snarlig lavkonjunktur. Der vil derfor blive holdt godt øje med udmeldingerne fra Kina, her i starten af 2019. Kina er dog fortsat ikke den vigtigste indikator i verden – det er USA og Europa. Men Kina er nødvendig, for at man kan tro på en fortsat vækst i verden, fordi Europa er gået i stå med vækstrater under 1-2%. Der er ikke udsigt til, at en aldrende arbejdsresistent europæisk befolkning kan indfri kravene om at arbejde hårdere og længere i hverdagen.

Væksten i USA

De sidste tal fra USA viste bedre vækstrater end forventet, hvilket var meget overraskende pga. handelskrigen, som Trump har blæst i gang. Der venter dog nok nogle dårlige nyheder fremover, fordi makrotallene som altid udkommer med en vis forsinkelse. Her vil udmeldinger i april og maj være afgørende for resten af 2019. Der er stor usikkerhed om disse tal. USA ligger dog klart over Europa med vækstrater op mod 3%.

Hvis vi er heldige, vil den aktuelle løsning, der ligger på handelskrigen, i løbet af de næste uger skabe grundlag for en forlængelse af højkonjunkturen. Det løser dog ikke Europas problemer.

Inflationen i USA

En anden variabel, som kan sende aktierne nedad, er renteudviklingen i USA. Den er primært styret af inflationsforventningen. Stiger renten, falder aktiekurserne med sikkerhed – det kunne vi se i 2018. En anden årsag til stigningen i aktiekurserne i 2019 er altså, at inflationsforventningen er afblæst. Den amerikanske nationalbankdirektør udtalte, at rentestigningerne var overstået for denne gang.

Samlet set har det været to dejlige optimistiske måneder i 2019 på aktiemarkedet, men desværre er udsigten, at resten af 2019 bliver betydeligt mere besværlig. Har du en præcis strategi for din portefølje, er der dog ikke grund til at du bekymrer dig for meget. Husk at aktiemarkedet altid ligner en rutsjebane, så du skal bare slappe af og lukke øjnene og nyde turen – hvis du altså har den rigtige risiko.

Den rigtige risiko i porteføljen

 

Med venlig hilsen

Kim Valentin

Finanshuset i Fredensborg, uafhængig økonomisk rådgivning

 

Læs Hvornår stopper aktiefesten? og andre artikler om investering, pension og privatøkonomi i ugebrevet FinansNyt. Få FinansNyt helt gratis