Kina-tal giver rødt aktiemarked – er det en større nedtur, der venter?

Lave kinesiske væksttal giver frygt for, at højkonjunkturen er forbi. Tallene er dog stadig positive, men bør give røde ører hos politikere, der tror på handelskrig.

Kinesisk afmatning

Efter en god start på 2019 for aktierne i verden, hvor mange investorer kunne se hovedparten af tabet fra 2018 indvundet igen, så kan den 4. uge i året gøre alle tal røde på ny. Årsagen er væksttallene fra Kina.

Væksten i Kina er faldende i en sådan grad, at det er 10 år siden at væksten har været så lav. Det 4. kvartal viste at væksten i Kina ligger på 6,4 %. Efter europæiske standarder, er det kun noget, man kan drømme om, men i Kina er dette et meget lavt niveau. Forventningen er tilmed IKKE, at det kun er kortere tid, at væksten kommer til at ligge der.

Aktier i rødt

Tal fra Sydkoreas eksport viste, at der har været en voldsom opbremsning i slutningen af 2018 og starten af 2019. Det kunne derfor være et generelt billede af, at Asien og måske også verdensøkonomien er på vej ind i en ny periode med lavere vækst. De amerikanske aktiemarkeder reagerede på dette med faldende aktiekurser tirsdag aften dansk tid. Der er ikke panik på markederne, men det er bestemt en løftet pegefinger fra et nervøst aktiemarked.

Kurserne i Asien er fortsat med faldende tendens onsdag morgen. Forventningen må være, at onsdag bliver en ”rød” dag på aktiemarkederne. Spørgsmålet er om det bliver en rød uge eller en rød måned. Nu gik det ellers lige så fint i 2019.

Kina vinder mens Vesten slås

Ingen bedring med Trump ved roret

Handelskrigen som Præsident Trump startede i 2018 er årsagen til denne udvikling – det er der ikke tvivl om. Med præsident Trumps manglende evne til at lytte til advarslerne fra økonomer og de finansielle markeder, så er det sandsynligt, at denne nervøse stemning ikke forsvinder de næste mange måneder. Faktisk tror jeg ikke, at der for alvor kan komme tro på, at politikerne i de store lande finder løsninger, før der står en anden ved roret i USA.

Uanset hvad Trump kommer til at sige fra nu af, så vil tilliden til, at han vil ændre retning ligge på et lille sted. Lige nu tæller det finansielle marked måneder til at Trump forhåbentlig er væk. Der er 22 måneder til næste præsidentvalg, og i de måneder kan Trump gøre meget skade på markederne.

Tjek din risiko

Selvom markederne reagerer negativt, så ved vi, at aktierne stiger igen. Husk, at selv efter finanskrisen og aktiernes lavpunkt i 2009, så var tabene i de generelle aktieindeks væk efter ca. 3,5 år. Husk også, at det er vigtigere at være med på opturen end, at undgå nedturen i markedet, så selvom aktierne falder i værdi, bør du have aktier i din portefølje.

Der er særligt to ting du bør holde øje med, når du gennemgår dine porteføljer for at reducere risikoen. For det første renterisikoen og for det andet kan du tage noget af den cykliske risiko ud af din portefølje. Det gør du ved at udskifte konjunkturfølsomme aktier ud med mere defensive aktier eller andre papirer.

I 2018 var det netop indeks med fokus på at reducere kursfølsomheden, der generelt gav de bedste resultater med mindre fald eller et lille plus.

Der er dog ingen grund til at overreagere. Se det som en løftet pegefinger fra markederne men ikke mere end det – indtil videre. Det bliver derfor spændende at se, om der kommer nogen former for politisk reaktion i fremtiden.

Sådan spreder du risikoen i din portefølje

 

Med venlig hilsen

Kim Valentin

Finanshuset i Fredensborg, uafhængig økonomisk rådgivning

 

Læs Kina sender aktier i rødt – større nedtur på vej? eller andre artikler om investering, pension og privatøkonomi i ugebrevet FinansNyt. Få FinansNyt helt gratis