Nye regler for din pensionsopsparing

Du kommer sandsynligvis til at ændre, hvordan du sparer op til pension. Nye regler for din pensionsopsparing kan få stor betydning for din økonomi.

De seneste 10 år er reglerne for pensionsordninger ændret et utal af gange. Næsten hvert eneste år er love eller regler ændret, så du har måtte ændre, hvordan du sparer op til pension.

Denne gang bruger politikerne gulerodsmetoden for at lokke dig til at blive længere på arbejdsmarkedet. Ændringer af reglerne med stor og lille betydning for din pensionsopsparing ventes vedtaget med finansloven inden jul, så de kan træde i kraft fra 1. januar 2018.

Ny pensionsaftale – Hvad betyder det for dig?

Aldersopsparingen ændres fundamentalt

Efter de nye regler kan du fremover kun indbetale 5.000 kr. om året indtil 5 år inden din folkepensionsalder. Herefter kan du til gengæld indbetale 45.000 kr. om året (stigende til 50.000 fra 2023), indtil du går på pension. Derudover kan du, som noget nyt, vælge ved pensionering mellem sum-, rate- og livsvarig udbetaling af din aldersopsparing.

Formålet er især at motivere lavtlønnede med lille egen pension til at spare mere op og arbejde længere.

Har du sparet meget op i pensionsordninger, motiverer disse ændringer sikkert ikke dig til at arbejde længere, da den ekstra gevinst er lille. Men for lavtlønnede med en lille opsparing, kan det betyde noget, fordi aldersopsparingen ikke modregnes i folkepensionens pensionstillæg.

Den nye aldersopsparing er desuden relevant for familier, der ikke betaler topskat, og har sparet op uden for pensionsordninger, eksempelvis i fast ejendom. Har du eksempelvis ingen gæld, er den nye aldersopsparing meget interessant for dig.

Aldersopsparingen ændres markant

Udbetalingsperiode for ratepensioner forlænges

Vedtages de nye regler, kan ratepensioner oprettet efter 2017 ikke udbetales før 3 år inden folkepensionsalderen. Efter de gældende regler kan ordninger udbetales 5 år før, og nogle ordninger oprettet inden 1. maj 2007 ved 60 år. Dette ændres for nye ordninger oprette fra 2018 og frem.

I dag kan du få dine ratepensioner udbetalt over 25 år. Fremover kan nye ordninger udbetales over 30 år fra pensionsudbetalingsalderen eller 27 år fra folkepensionsalderen. Eksisterende ordninger kan fremover også udbetales over 30 år fra pensionsudbetalingsalderen.

Ændringer får stor betydning

Ændringen af udbetalingsperioden kan have stor betydning for din pensionsopsparing og din økonomi som pensionist. Det har nemlig konsekvenser for, hvor meget du bliver modregnet i folkepensionens pensionstillæg, hvis du i dag bliver delvist modregnet. Muligheden for at forlænge udbetalingsperioden er en stor fordel for mange mennesker.

Har du en stor opsparing betyder den længere udbetalingsperiode, at du kan spare endnu mere op, uden at du skal betale topskat af udbetalingen. Det er en stor fordel for dig, hvis du kan få fradrag for indbetalinger i topskatten. Blandt alle de nye ændringer er det denne, der har den største positive virkning på formuen for flest mennesker.

Læg nye pensionsplaner

De mange nye ændringer i pensionsreglerne gør det sandsynligt, at du skal ændre dine pensions- og formueplaner. Det gælder både din indbetaling/opsparing til og udbetalinger fra pensioner og formue fra 2018 og frem.

Hold din opdatere om de nye regler for din pensionsopsparing i ugebrevet FinansNyt. Få FinansNyt helt gratis

 

Med venlig hilsen

Kim Valentin

Finanshuset i Fredensborg, uafhængig pensionsrådgivning

7 responses to “Nye regler for din pensionsopsparing

 1. Hej Kim
  Tak for gennemgangen. Jeg synes det er meget ærgerligt at aldersopsparingen bliver slagtet i sin nuværende form, da det er den eneste fornuftige pensionsopsparingsform for mange mennesker.
  Derudover har jeg et spørgsmål omkring ratepensionen. Du skriver at ratepensioner oprettet efter 2017 først vil kunne hæves 3 år før pensionsudbetalingsalderen. Hvordan er reglerne så for ratepensioner udbetaling af ratepensioner oprettet før 2017 og efter 2007? Kan man stadig hæve dem 5 år før pensionsudbetalingsalderen?

 2. Hej Dan
  Tak for din kommentar og dit spørgsmål.
  Ratepensioner kan fortsat hæves som hidtil.

  Bedste hilsner
  Kim

 3. Hvorfan forholder det sig ved skift af pensionsfirma?

  Jeg er selvstændig med aps og har en firma aftale via danica.

  Jeg overvejer at flytte denne til nordnet. Hvis jeg fkytter den i 2018 er det så en “ny” ordning under de nye regler?

 4. Flyt til Frankrig, Schweiz , Luxembourg , Norge Spanien eller et hvilket som helst andet land end Danmark . De midler du tjener forbliver dine, din pensionsalder kan med lidt held blive 50, skatten er typisk under 20 % og levestandard 40% over middel, sundheds systemet typisk bedre, længere dage med mere varme, hvorfor spilde sit liv i danmark med noget så latterligt som frygt hele livet over ens fremtidige pensions forhold der kun er vigtige for stat og pensions selskaber… De fleste af midlerne konfiskeres af skat og stat so why bother. Lev livet nu, alt kan ændres til et rundt nul på danske termer, tá forskud på glæderne og gør som os. Lev livet og vær glad

 5. Hej Thomas
  Nej det bliver ikke en ny ordning. Alle kan flytte deres private pensioner frit.

  Bedste hilsner
  Kim

 6. Hej #Cryptocrash2020

  Skatten er høj i Danmark og skattesystemet er bestemt kompliceret, men trygheden er også høj. I flere af de lande du nævner, kan du kun bo i som dansker, fordi du kan tage hjem til Danmark, hvis du bliver syg.

  Det er altid et valg, – men det er en kendsgerning, at du som borger i et land, hvor man betaler for hospitaler, skoler eller ældrepleje uden en pæn folkepension er nød til at have frie midler (opsparing) til at dække disse eventuelle udgifter.

  Overblik over pensionsforhold giver netop tryghed om, hvilken levestandard du har råd til. Det viser dig også, hvor stort forbrug du har råd til nu.

  Bedste hilsner
  Kim

 7. Hvad må jeg indbetale i 2018 på ratepensionen? Mener grænsen er 52500 kr i 2017. Ændres denne for ratepensionen?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *