Rentestigning på vej?

Hvornår sker det at renten stiger? Det må jo ske på et tidspunkt. Alle eksperter har i hvert fald talt om gennem nogle år. Nu stiger væksten i Danmark og er det startskuddet på, at renten vil stige?

Gennem de sidste ca. 8 år har vi generelt haft faldende renter, som endda har været meget stabile. Årsagen har været at Danmark har været og stadig er en sikker havn for investering i obligationer. Herudover så er risikoen i de finansielle markeder meget høj, og det gør, at den sikre havn virker meget attraktiv på visse investorer. Altså dem der efterspørger en risikofri rente.

På den makroøkonomiske scene har væksten været meget lav næsten i hele Europa, og der har været år med recession både i Danmark og i mange andre lande som følge af finanskrisen. Inflationen har også været lav, og den er stadig under 2% i Danmark om året.

Kort fortalt så er den korte rente (dag til dag renten/diskontoen) meget bestemt af tilliden til de finansielle markeder i Danmark og nationalbankens fastsatte renter, mens den lange rente (eksempelvis den 30 årige realkredit rente) mere er skabt på forventninger til fremtiden. Normalt er den lange rente højere end den korte rente.

Væksten er på vej

Når væksten er på vej op, som der forventes nu, så vil der ofte også komme inflation – altså stigende priser – og det vil ofte samlet set drive renterne opad. Investorerne vil så ”forlange” mere i rente for at tage risikoen på obligationerne. Det vi ser i øjeblikket er, at væksttallene for Danmark er på vej opad for første gang i længere tid. Normalt vil det kunne give pres på stigende renter. Forventningen vil i hvert fald være, at den lange rente vil stige. Den viden jeg lige har givet om de finansielle markeder er dog allerede indregnet i priserne i markeder, så hvis der skal ske mere, så skal væksten stige mere end forventningerne i markedet altså tilsiger.

Det er så spørgsmålet om det kommer til at ske. Vil væksten i Danmark komme over 3% i løbet af den næste periode, så vil der givet begynde at ske noget med renten. Det er dog meget spekulativt, og der er mange udefra kommende faktorer som kan betyde at det i stedet går den anden vej. Indtil videre har nationalbanken heller ikke rørt ved den korte rente, så der er heller ikke et pres derfra.

På kort sigt – altså set omkring et år frem – vil der derfor nok ikke ske det store med renten. Det er dog bare et gæt baseret på den viden der pt. er til stede, og jeg behøver ikke have ret. Forudsigelser om renten har det med at være meget usikre!

 

Med venlig hilsen

Kim Valentin

Finanshuset i Fredensborg

 

Kim Valentin skriver hver uge om skat, pension og privatøkonomi i ugebrevet FinansNyt. Send mig FinansNyt helt gratis

3 responses to “Rentestigning på vej?

 1. Sorry, men “det bliver enten en dreng eller en pige – og jeg er lidt i tvivl om rækkefølgen”,…..
  Hvorfor egentlig skrive om hvad der sker med en rente når væksten stiger og omvendt – for det er jo indholdet.
  Savner man stikker tungen ud af vinduet og vover den end blot dette – for synes du har mange gode indlæg, men dette er helt ligegyldigt med mindre man blot ønsker der skal skrives noget.

 2. Ja egentligt ret fantastisk at man kan tjene gode penge som økonom ved at lire den slags af. Sådanne økonomer må da være i alvorlig fare for at blive erstattet af en robot.

  Det ville være spændende hvis nogen turde læne sig lidt mere ud og begynde at relatere renteudvikling til størrelser som teknologisk udvikling eller formuekoncentration.

 3. Renten stiger på et tidspunkt, det er ret sikkert. Hr Valentin påstår ikke han ved hvornår, eller om det bliver meget snart. Han fortæller om hvilke faktorer der kan afgøre ændringerne i renteniveauet. Det ved Rene Jeppesen og Finn Larsen åbenbart godt. Men der kommer hver måned nye spillere på banen uden denne viden, derfor er det almindelig praksis og god formidling, at eksperter fra tid til anden fortæller om dette. Til hr Valentins ros skal siges at han, i modsætning til banker og kreditselskaber, ikke pisker en stemning op om at renteforhøjelsen kommer om lidt, og at man hellere må skifte lån, inden rentestigningerne kommer. Og så derved endnu engang betale gebyrer til selvsamme uvildige indtitutioner.
  Vh Torben Nielsen

Comments are closed.