Sådan får du mest ud af opsvinget

Tegnene på vækst er her – jobsikkerhed og stigende BNP. Det er nu, du skal forberede privatøkonomien til opsvinget. Sådan får du mest ud af opsvinget.

Lægger du vinterfrakken i kælderen for tidligt, bliver sommertøjet for koldt, men går du med vinterfrakken for længe, får du det det alt for varmt. Som i alle livets forhold er det et spørgsmål om balance, og det gælder også i din privatøkonomi.

Der er 3 dele af din økonomi, du skal være særligt opmærksom på at balancere lige nu, hvor vi er på vej ind i et økonomisk opsving. Det er godt nok et postulat, når jeg siger, vi er på vej ind i et opsving, det kan vi ikke vide før det er sket. Men lad os kalde det mit kvalificerede gæt, at det forholder sig sådan. – Og med det i mente, hvad kan du så gøre for, at indrette din økonomi?

1. Sørg for at have fast ejendom

En begyndende højkonjunktur er et godt tidspunkt at købe ejerbolig eller sommerhus. Det skyldes den konjunkturbestemte gevinst, du har, når væksten i samfundet fører til stigende priser eksempelvis på fast ejendom. Disse arbejdsfrie gevinster er størst i opgangsperioder.

I Danmark er fast ejendom noget af det, der har givet de største konjunkturgevinster. Det skyldes, at ejerboliger og sommerhuse er skattemæssigt begunstiget på ejendomsavancen og rentefradraget. Dertil kommer, at stor jobsikkerhed på arbejdsmarkedet gør, at familierne tør have større risiko i økonomien.

Derfor er det afgørende, at du sørger for at have fast ejendom i din økonomi i en begyndende højkonjunktur. Det får stor betydning for din fremtidige økonomi.

Opsvinget er på vej – er du klar? (6/17)

2. Afdrag dine lån

Det handler om at have så lave renteudgifter gennem dit liv som muligt (efter skat). Derfor skal du afdrage så meget på gælden i perioder med lav rente, at du kan have lave(re) renteudgifter i perioder med høj rente.

Lige nu er renten dejligt lav, så sørg for at afdrage så meget du kan – uden at få for stor risiko i økonomien. For i en højkonjunktur kan renten meget vel stige på et tidspunkt, selvom det nok ikke sker lige i morgen.

Gå ikke glip af gevinsten ved opsvinget

3 – Undgå lav risiko

Det bedste tidspunkt at have risiko i din værdipapirportefølje er ved begyndelsen af en højkonjunktur. Der kommer naturligvis tab i perioder, men den lange tendens vil være stigende.

I en højkonjunktur har det stigende privatforbrug stor betydning, fordi det fører til større produktion og dermed større udbytter på aktier.

Derfor kan det blive dyrt for dig at have lav risiko i din privatøkonomi i en højkonjunktur.

Men husk, at intet er sikkert i den finansielle verden – det der var rigtigt i går kan være forkert i morgen. Når du tager sommertøjet frem, sørg for at have vinterfrakken inden for rækkevidde. Det kan hurtigt blive koldt igen.

 

Med venlig hilsen

Kim Valentin

Finanshuset i Fredensborg, uafhængig økonomisk rådgivning

 

Læs Sådan får du mest ud af opsvinget og andre artikler om investering, pension og privatøkonomi i ugebrevet FinansNyt. Få FinansNyt helt gratis

2 responses to “Sådan får du mest ud af opsvinget

Comments are closed.