Sommerhuse er en god investering

Bedre muligheder for at bruge og udleje gør, at sommerhuse er en god investering lige nu. Skal du købe sommerhus i påsken?

Bedre vilkår for sommerhuse

Du får bedre muligheder for at bruge dit sommerhus, og det bliver billigere at låne til at købe et. Den nye planlov, der regulerer danskernes brug af bolig og sommerhuse, forventes at være på plads d. 1. juli 2017. Loven er tidligere blevet strammet i flere omgang, men denne gang har politikerne valgt at gøre loven mindre restriktiv på en række områder.

Bliver den nye planlov vedtaget kan du bruge dit sommerhus 34 uger om året i stedet 26 uger efter de gældende regler. Er du folkepensionist kan du få fast bopæl i huset, allerede efter at have ejet det et år. De nye regler gør det muligt for mange at realisere drømmen om at flytte i et hus på landet, når pensionstilværelsen nærmer sig.

Og det bliver bedre endnu, for de nye regler gør det muligt at låne op til 75 % af værdien af sommerhuset som realkreditlån. Det bliver med andre ord både bedre og billigere at eje et sommerhus. Det fører sandsynligvis til stigende priser på sommerhuse.

Passer et sommerhus til din økonomi?

Derfor er et sommerhus en god investering

Er du sommerhusejer, kan du glæde dig over, at dit hus sandsynligvis stiger i pris. Inden du lader champagnepropperne springe, skal du dog være opmærksom på, at der sandsynligvis vil være store forskelle alt efter, hvor i landet huset ligger.

Med de nye regler kan du bruge sommerhuset mere, og du kan få bedre indtjening, ved at leje huset ud. Det betyder, at sommerhuse bliver en bedre investering. Dermed rykker sommerhuset op ad listen, over hvad der giver det bedste afkast af din opsparing på lang sigt.

Endnu en fordel er, at sommerhuse beskattes meget lempeligt. Du kan fx leje dit sommerhus ud gennem et bureau uden at betale skat af indkomst op til 21.400 kr. 60% af indkomster herover beskattes (40 %-reglen). Tilsvarende gunstige skatteregner findes ikke andre steder. Dertil kommer at afkast fra gevinsten ved en eventuel værdistigning vil som hovedregel være skattefri. Alt i alt gør dette sommerhuset til en bedre opsparing end fx en pensionsordning for mange.

Vælg det rigtige fradrag, når du udlejer sommerhuset

Skal du købe sommerhus nu?

Ejer du ikke et sommerhus allerede, er det værd at overveje at købe et nu. Markedet har endnu ikke reageret på de ændrede vilkår, planloven giver. Det giver dig muligheden for at gøre en god handel lige nu.

Det betyder dog ikke, at du skal fare ud og købe det første og bedst sommerhus. Transaktionsomkostningerne er store, når du køber fast ejendom. Vær derfor forsigtig og tænk langsigtet. Du kan ikke købe og sælge på kort sigt uden at påtage dig en stor risiko. Brug derfor tid på grundigt at undersøge husets stand, beliggenhed og finansiering, inden du køber.

Der bliver helt sikkert gang i sommerhusmarkedet i år, og skal du ud og se på sommerhus i påsken, gælder det om at været tidligt ude.

Uvildig rådgivning giver tryghed om boligkøbet

 

Med venlig hilsen

Kim Valentin

Finanshuset i Fredensborg, uafhængig økonomisk rådgivning

 

Læs om investering, pension og privatøkonomi i ugebrevet FinansNyt. Få FinansNyt helt gratis