Tjek 4 ting og undgå restskat

Tjek din forskudsregistrering, hvis du vil undgå restskat til foråret. Se hvilke 4 ting, der er vigtigst at tjekke, hvis du vil undgå restskat.

De fleste har prøvet det. I løbet af foråret lander der en mail fra SKAT i indbakken med en opkrævning på flere tusinde kroner for restskat, og som for at føje spot til skade et procenttillæg oven i. Og det værste er, at det er din egen skyld, hvis du ikke har tjekket din forskudsregistrering.

Der er stadig tid til at ændre din forskudsregistrering for 2017 og undgå en ubehagelig overraskelse om til foråret. Du kan ændre din forskudsopgørelse eller frivilligt indbetale manglende skat inden nytår 2017-18.

Tjek skatteoplysninger for 2017 og 18

I samme omgang kan du med fordel se på din forskudsregistrering for 2018, der er klar med forudfyldte tal. Der kan dog være mange fejl, da tallene blot er automatisk fremskrevet fra din årsopgørelse 2016.

Derfor er det en god ide at slå to fluer med et smæk og gå ind og tjekke dine skatteoplysninger lige nu, inden juleræset giver dig andet at tænke på. Her er de 4 vigtigste ting, når du tjekker din skat:

1. Indtægter

Sørg for at din lønindkomst er korrekt, ellers kommer du til at betale for meget eller for lidt i indkomstskat. Det er især vigtigt, hvis du betaler topskat.

Det er også vigtigt at tjekke eventuel kapitalindkomst og aktieindkomst. Passer tallene med dit afkast for året?

Husk, at du kan hæve eller sænke din aktieindkomst, som det er fordelagtigt for dig fx ift. den lave og høje aktieindkomstskat. Du justerer din aktieindkomst ved at sælge aktier med gevinst eller tab inden årsskiftet.

Tjek dit afkast og juster din aktieindkomst

Modtager du folkepensionens pensionstillæg, får du ekstra meget ud af at tilpasse din indkomst. I det tilfælde giver for høj kapital- eller aktieindkomst både højere skat, og betyder, at du skal tilbagebetale pensionstillæg.

Spar skat og sænk modregninger i pensioner

2. Rentefradraget

Har du som mange andre boligejere omlagt lån de seneste 2 år, eller har du fået lavere renteudgifter på dit F3- eller F5-lån, fordi renten er faldet? Det påvirker dine fradrag og din skat.

For høje fradrag er den hyppigste årsag til store restskatter, så tjek dine fradrag ekstra grundigt.

3. Pensionsfradrag

Har du skiftet job i løbet af året og fået en ny pensionsordning hos din nye arbejdsgiver. Det har måske ændret dine private pensionsindbetalinger og fradragsberettigede livsforsikringer. Sørg derfor for, at dine oplysninger om pensionsindbetalinger i din forskudsregistrering er korrekte.

4. Befordringsfradrag

Har du fået nyt job, eller er du flyttet i løbet af året, kan dit befordringsfradrag have ændret sig væsentligt, og så det er vigtigt at rette dine oplysninger.

Der er meget andet, du kan og bør tjekke i din forskudsopgørelse, men disse 4 er sandsynligvis de vigtigste.

 

Med venlig hilsen

Kim Valentin

Finanshuset i Fredensborg, uafhængig økonomisk rådgivning

 

Læs Tjek 4 ting og undgå restskat og andre artikler om investering, pension og privatøkonomi i ugebrevet FinansNyt. Få FinansNyt helt gratis