Tjek din efterløn og pension

Sidste chance. Muligheden for at hæve dine efterlønsbidrag skattefrit forsvinder med udgangen af juni måned 2018. Derfor skal du tjekke efterløn og pension.

Sidste chance for skattefri udbetaling af efterlønsbidrag

Du skal have over 3,5 mio. kr. i dine pensionsordninger, når du går på pension, hvis du skal overveje at få dine efterlønsbidrag udbetalt skattefrit. Det er en tommelfingerregel, så nogle skal have mere, andre lidt mindre før det kan betale sig at forlade efterlønsordningen.

Har du mere end 4 mio. kr. i depoter (svarende til 4-500.000 kr. om året i løbende pensioner), skal du med stor sikkerhed hæve dine efterlønsbidrag. Bemærk, at det er opsparing på pensionstidspunktet, det handler om.

Få udbetalt dine efterlønsbidrag skattefrit

Husk Seniorjobordningen

Når du beslutter, om du skal fortsætte i efterlønsordningen, så vær opmærksom på, at du samtidig tager stilling til Seniorjobordningen. Seniorjobordningen er en forsikring for dig, hvis du bliver arbejdsløs, har opbrugt din dagpengeret og har under fem år til tidligste efterlønstidspunkt.

Læs om Seniorjobordningen på borger.dk

Tjek din pensionsopsparing

Hvis du kan se, at efterlønnen er god for dig, bør du benytte lejligheden til at tjekke om du kan forbedre din pension. Det kan få den besynderlige virkning, at din opsparing på pensionstidspunktet stiger, og du derfor ikke længere har fordel af efterlønsordningen.

Det skal dog ikke holde dig tilbage, for det er vigtigere, at du har en god pension i hele pensionsperioden, end at du har efterløn i 3-5 år.

Dette er især en relevant overvejelse, hvis du har mere end 10 år til din tidligste efterlønsalder. Efterlønnen er ikke afgørende for din økonomi i pensionstilværelsen, det er derimod din opsparing i aldersopsparing, kapitalpension, ratepension og livrente.

Hvor meget skal du spare op til pension?

Nye regler en fordel for højtlønnede

Som det fremgår af de tal jeg nævner i begyndelsen af denne blog, er det typisk højere lønnede, der har fordel af at hæve efterlønsbidraget skattefrit. Tjener du så meget, at du betaler topskat i perioder af dit liv, kan du desuden forbedre dine pensioner ret væsentligt.

Fra 2018 er der indført nye regler om udbetalingsalder og udbetalingsperiodens længde. De forbedrer mulighederne for at minimere topskatten, uden at det giver topskat af pensionsudbetalingen.

De nye regler gør det muligt at udskyde ratepension og aldersopsparing til du er over 80-90 år. Der er gode muligheder for, at du kan sikre dig bedre i pensionstilværelsen ved at udbetale ratepensioner over 30 i stedet for over 25 år. Under alle omstændigheder bør du tjekke, om de nye regler betyder, at du skal ændre dine pensionsindbetalinger i 2018.

 

Med venlig hilsen

Kim Valentin

Finanshuset i Fredensborg, uafhængig økonomisk rådgivning

 

Læs  Tjek din efterløn og pension og andre artikler  om investering, pension og privatøkonomi i ugebrevet FinansNyt. Få FinansNyt helt gratis

7 responses to “Tjek din efterløn og pension

 1. Jeg mangler i den grad at i også beskriver hvorledes din pension bliver modregnet i din efterløn. Her har politikerne nemlig i den grad taget røven på lidt ælder efterlønsindbetaler, som har betalt siden starten

   1. Ja, pensionsmodregningen er også et stort problem, men jeg har også manglet oplysninger om modregningen af pensioner i efterløn. som jeg har set det, bliver man modregnet med ca 34%, i efterløn, hvis man ikke får sin pension udbetalt, hvis man er så uheldig, at man er nødt til at få sin pension udbetalt sker modregningen med 64%. Det er de regler, der gælder for os som kan gå på efterløn, som 63 årrige og få folkepension som 67 årrige. De, procentsatser, jeg angiver er ikke helt nøjagtige, de er ikke helt nemme at finde, så jegstoler på min hukommelse. Men altså det korte af det lange er at modregningen af ens pension i efterlønnen er benhård, hvadenten man får pensionen udbetalt eller man ikke gør. For den gode ordens skyld er der tale om en beskeden pension på skønsmæssigt en 1mio., hvilket gør modregningen rigtig ubarmhjertig.

    1. Efter nye regler udgør modregning som tommelfingerregel 4% af depoter på pensionstidspunktet og 60% af faktiske udbetalinger (løbende pensioner modregnes uanset udbetaling eller ej).

     1. Kim – du svarer ikke på, hvor meget der bliver modregnet i efterlønnen – i forhold til din pension størrelse, hvilket er og bliver en større overraskelse for mange..?

  1. Ja, lige netop, det har vi ikke hørt politikerne snakke om. Det er først, når vi hver især når efterløns alderen og begynder at kigge på efterlønnen, at det går op for en.

 2. Jeg går desværre på efterløn om ca 2 måneder og jeg har endnu ikke fundet ud af hvad jeg vil kunne få i efterlønsudbetaling. Det bliver en stor overraskelse.
  Jeg har for ca et halvt år siden været til møde i fagforeningen og her kunne man ikke lave en beregning endnu efter de bye regler der er trådt i kraft for de personer der er født fra 1.1.56.
  Jeg har været arbejdsløs i næsten 3 1/2 år og er tvunget på efterløn da jeg ingen jobs får. Jeg har min tjenestemandspension som jeg har været nødsaget til at starte op da jeg var 60 da dagpengene er små. Så har jeg en lille penson som jeg har fra et vikarjob, og en anden pension som overenskomstansat.
  Den sidste ved jeg ikke om jeg bliver nødt til at starte op eller ikke og hvordan skal jeg vælge at fåe den udbetalt? Løbende eller som engangsbeløb?
  Derudover er jeg en af de heldige kan man sige at have LD pengene som er tvunget opsparing der har vokset sig til et pænt belæb. Det skal altsammen modregnes.
  Jeg har været med til at betale til efterlæn fra starten og jeg føler mig i den grad røvrendt ja unsdkyld udtrykket. Min aldersklasse bliver snydt og bonnet konstant og hele tiden, og vi får altså ikke det arbejde som politikkerne mener vi kan få. Desuden bliver manovenikøbet også trukket for en karensdag hver 3. Måned fordi man ikke har fået job. Man har været hele svineriet igennem fra man startede som ledig og trukket rundt i manegen med tvungent 2 ansøgninger ugentligt om det så er sit eget fag man søger eller leder/topjobs som man er sikker på ikke at få alligevel.
  Jeg glæder mig nu til at komme ud af den karuseltur og komme på efterløn og blive fri, men jeg er også en del nervøs for om jeg vil kunne klare mig økonomisk.
  Jeg vil lige fortælle at jeg har arbejdet i en kommune hele mit liv og overført til UDK hvor jeg blev fyret fra fordi de skulle spare som de havde lovet regeringen, og alligevel kunne ingen kommune bruge mig. Det er ikke noget detr holder gejsten oppe, at man er ubrugelig og smidt ud af arbejdsmarkedet/samfundet føles det som. Hvis ikke man er stærk i sindetm så får man da en dyb depresssion.

Comments are closed.