Usikkerhed i aktiemarkedet – skal du købe eller sælge?

Aktiefald har været dagens orden de seneste uger. Investering i aktier virker mere usikkert end længe. Skal du købe eller sælge? Sådan håndterer du usikkerhed i aktiemarkedet.

Efter et par turbulente uger med aktiekorrektioner er spørgsmålet, om det er slut for denne gang, og om kurserne har fundet deres leje?

Mange investorer har de seneste uger mistet, hvad der svarer til deres samlede afkast siden nytår og mere til. En del investorer har solgt ud af aktiebeholdningen, og mon ikke alle med aktier har tænkt tanken, at dette er begyndelsen på en ny krise. Det kan vi ikke vide, og spørgsmålet er derfor om at sælge ud, er vejen frem?

Der er stor forskel på afkastet af dine aktieinvesteringer, alt efter om du investere på de rigtige eller de forkerte tidspunkter. Investerer du i et opsving, kan du forvente afkast godt oppe i det tocifrede procenter. Er du uheldig at investere i en nedtur kan du forvente negative afkast af tilsvarende størrelse. Her taler jeg om årlige afkast målt på globale aktieindeks over en lang periode.

Frygt for inflation giver korrektion i aktiemarkedet

Er du grådig eller rationel?

Den grådige investor fokuserer på afkastet og køber aktier i jagten på den store gevinst. For ham (og det er typisk en mand) gælder det om at investere i opsvinget og finde de ”billige” aktier for at sælge dem på toppen.

Det er ingen let øvelse, og når private investorer forsøger sig med denne strategi, er det overvejende sandsynligt, at afkastet ender under markedsgennemsnittet. Du kan selvfølgelig være heldig, og få en stor gevinst.

Som rationel investor forsøger du også at undgå at investere i en nedtur. I praksis undgår du dog ikke helt situationer, hvor du køber aktier, der umiddelbart efter falder i værdi. Det er ikke altid sjovt at være rationel investor i et irrationelt marked.

Få ro i maven når aktierne falder

Køb og sælg aktier løbende

Du håndterer usikkerheden i aktiemarkedet ved at fordele dine køb og salg af aktier (og obligationer mm.) jævnt over tid. Genplacer afkast og nye placeringer løbende, det giver dig et afkast tæt på markedsafkastet på lang sigt. Der kommer perioder med højt afkast, hvor du kan være glad. Men der kommer også perioder med tab, og her skal du ikke bekymre dig for meget, for det er normalt, når du investerer i værdipapirer.

Med denne strategi bør du ikke have penge stående for længe, der ikke er investeret rigtigt. De skal placeres i værdipapirer, der passer med din strategi i dag, for du ved ikke, om du får et afkast i morgen.

Det sidste passer også på aktiemarkedet lige nu. I morgen kan blive et blodbad, men det kan også blive begyndelsen på et nyt opsving. Du skal også kunne investere i dette usikre marked, ellers går du glip af afkast på lang sigt.

Vær opmærksom på, at den beskrevne investeringsstrategi forudsætter, at du har den rigtige risiko i din portefølje. Er du ikke sikker på risikoen i din portefølje, bør du gennemgå dine investeringer og tilpasse din risiko.

Få den rigtige risiko i din portefølje

 

Med venlig hilsen

Kim Valentin

Finanshuset i Fredensborg, uafhængig økonomisk rådgivning

 

Læs artiklen Usikkerhed i aktiemarkedet – skal du købe eller sælge? om investering, pension og privatøkonomi i ugebrevet FinansNyt. Få FinansNyt helt gratis